in

Geen Zwarte Piet meer in Arnhem en Nijmegen

Nijmegen en Arnhem zijn de laatste twee Nederlandse steden die Zwarte Piet uit hun Sinterklaas feesten in november hebben verbannen, volgens RTL Nieuws.

De demonstraties van de afgelopen dagen tegen racisme en politie geweld heeft de ogen geopend van veel politici, waaronder ook in Nijmegen waar we voortaan ‘Roet Piet’ of ‘Regenboog Piet’ zullen zien, maar Zwarte Piet zal geen deel meer mogen uitmaken van Sinterklaas. Ook in Arnhem stemde een meerderheid van de wethouders op woensdagavond om ‘de racistische karikatuur van Zwarte Piet’ te veranderen.

Deze stappen komen een week nadat premier Mark Rutte toegaf dat hij zijn opvattingen over Zwarte Piet, de controversiële hulp van Sinterklaas die traditioneel wordt gespeeld door een blanke man of vrouw in ‘blackface’ make-up, heeft veranderd.

Tijdens een debat in het parlement op donderdagavond zei Rutte dat zijn kijk op Zwarte Piet is veranderd. De premier zei verder dat hij veel mensen ‘met een donkere huid’ had ontmoet die zeiden dat ze zich gediscrimineerd voelden omdat Zwarte Piet zwart is, “En dat is het laatste wat we willen tijdens de Sinterklaasvieringen.” aldus Rutte.

©NieuwsOn
Foto : AA (Anadolu Agency)

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Coronavaccin proef begint in Juli

Geen plannen om passagierslimieten op te leggen aan vliegtuigen