in

Geen weekend lockdown voor Parijs

Na wijdverbreide kritiek dat lockdowns in het weekend een harde maatregel was, is de Franse regering teruggekomen op haar voorstel om Parijs en andere grote steden die gevaar lopen te beperken, in plaats daarvan kiest het land om grote commerciële ruimtes te sluiten om de circulatie van het coronavirus te vertragen.

Bij de aankondiging van de nieuwe maatregel op een wekelijkse persconferentie donderdag, zei premier Jean Castex dat alleen grote winkelcentra van meer dan 10 duizend vierkante meter hun deuren moeten sluiten in risicoafdelingen. Deze omvatten grote delen van de regio Ile-de-France zoals Parijs, Seine-Saint-Denis en Essonne en steden als Lyon en Marseille. Een extra 135 duizend vaccindoses zullen worden toegewezen aan deze 23 afdelingen onder verscherpt toezicht, voegde hij toe.

Na de aankondiging van Castex vorige week van een strenge weekend lockdown, maakten gemeenteraadsleden en burgemeesters in Parijs bezwaar tegen het plan en beschreven het als onmenselijk en hard voor miljoenen inwoners die in krappe woonomstandigheden leven.

Naast Nice, Cannes en Duinkerken, waar de weekendvergrendeling van kracht is, is Pas-de-Calais aan de lijst toegevoegd vanwege een hoge incidentie van infectie, 406 wekelijkse gevallen per 100 duizend inwoners, ten opzichte van het nationale gemiddelde van 250 coronagevallen.

Over het algemeen blijven nieuwe infecties geleidelijk toenemen, waarbij de Britse variant 60 procent van het totale aantal gevallen in Frankrijk uitmaakt, zei Castex. “De circulatie van het virus is blijven vorderen, maar er is geen exponentiële toename van de epidemie”.

In Frankrijk zijn er donderdag 25.279 nieuwe coronagevallen en 293 sterfgevallen aan gevolgen van het coronavirus geregistreerd.

De regering hoopt met een versneld vaccinatietempo in de komende weken, en in combinatie met milder weer, dat ze kunnen beginnen met de heropening van restaurants, bioscopen en theaters, die sinds oktober gesloten zijn.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Duitsland geeft groen licht voor AstraZeneca-vaccins voor 65-plussers

Farid Azarkan over nieuwe documenten toeslagenaffaire : Onderste steen naar boven