in ,

Geen persoonlijk afspraak meer met medisch specialist

De verplichting van het persoonlijke ontmoeting van een gespecialiseerde arts en zijn patiënt op de poli verdwijnt binnenkort uit de regels voor de medisch-specialistische zorg van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Per 1 januari hoef je niet meer een persoonlijke afspraak te plannen met een specialist in de poli, om dit vergoed te krijgen. De NZa is van mening dat deze persoonlijke ontmoetingen niet meer van deze tijd zijn, “Nu leidt de regel er toe dat patiënten soms onnodig naar de polikliniek komen voor een gesprek met de arts, terwijl een digitaal consult ook voldoende kan zijn.”

Het is wel zo dat de patiënt hier niet over beslist. Als de arts van mening is dat een persoonlijke ontmoeting toch nodig is, dan moet je toch langs de poli. Er veranderd niks aan de voorwaarden die ook gelden voor een persoonlijke gesprek en de zorgverlener krijgt er ook hetzelfde voor betaald.

De nieuwe, niet zo persoonlijke, aanpak is omdat, NZa af wilt van ‘verplicht handjes schudden’ aan het begin van een behandelperiode of bij hervatting of controle na een pauze van meer dan honderd dagen.

“Met de huidige digitale toepassingen is de regel niet meer van deze tijd. In sommige gevallen is het juist in het belang van de patiënt om het gesprek met de arts bijvoorbeeld via telefoon of e-mail te voeren. Dit bespaart de patiënt reistijd en energie.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Dodelijk ongeluk in Utrecht

Temperatuur blijft hoog maar kans op regen en onweer