in

Geen mondkapje? Geen loon

Mondkapjes zijn een onderwerp voor discussie sind het begin van de coronapandemie; beschermen ze ons echt of niet? Veel mensen willen liever geen mondkapje op want ze krijgen het benauwd, kunnen niet goed ademen, vinden ze ongemakkelijk, enzovoort. Maar het is sinds een aantal maanden toch echt verplicht in, onder andere, openbare ruimtes, supermarkten en openbaar vervoer.

Een verplichting betekent niet dat de discussie is afgelopen en er zijn nog steeds veel mensen die de verlichting ook een schenden van hun rechten noemt, zo ook een medewerker in een banketbakkerij in Bilthoven.

De medewerker, een man die sinds 2014 als bezorger en chauffeur werkt bij de banketbakkerij, wilde liever geen mondkapje dragen tijdens zijn werk. Hij vond dat het voor hinder zorgde en zei dat hij voldoende afstand kon houden van iedereen, dus een mondkapje niet nodig was.

Maar zijn collega’s waren het niet met hem eens en het “niet dragen van een mondkapje leidde eind oktober tot een ‘verbale escalatie’ met een collega en gesprek met zijn chef”, zo staat het vermeld in het vonnis. De man kreeg te horen dat hij niet meer hoefde te komen werken zonder een mondkapje en dat hij ook geen salaris meer zou ontvangen.

Ook de rechtbank Midden-Nederland heeft vandaag in een kort geding geoordeeld dat de man terecht geen salaris meer kreeg, “Hoewel over de effectiviteit van het mondkapje wordt getwist, is het een maatschappelijk aanvaard middel.” Het is de verantwoordelijkheid van de banketbakker om een veilige werkomgeving te creëren voor zijn medewerkers, en mag dus een mondkapjesplicht opleggen.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

OMT : Waarschijnlijk geen versoepelingen tot maart

Skatende jongens worden hard aangepakt door BOA’s Roermond