in ,

Geen belasting op suiker

Wereldwijd hebben 43 landen een vorm van belasting op suiker ingevoerd, waaronder tien EU-landen. De minister werd aangespoord om hetzelfde te doen in Nederland, in een poging om overgewicht bij kinderen en volwassenen te verminderen.

Hoewel belasting op suikerhoudende dranken lijkt te werken in Frankrijk, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk, kan het effect op lange termijn nog niet worden bewezen omdat “de belasting niet lang genoeg is ingevoerd”, zei Blokhuis.

Uit onderzoek bleek dat in alle drie de landen de consumptie van suikerrijke dranken is gedaald en dat er in Noorwegen meer flessenwater wordt verkocht, maar het is onduidelijk of dit het gevolg is van de belasting, zegt Blokhuis in zijn briefing aan Kamerleden.

“Bovendien is suiker niet de enige oorzaak van overgewicht, en zijn er andere maatregelen opgenomen in het programma voor een gezonde levensstijl van de overheid.” voegt hij toe. Zo heeft de drankenindustrie afgesproken om het aantal calorieën in frisdranken in 2025 met 30 procent te verminderen ten opzichte van 2012.

“Een andere optie die wordt onderzocht, is om gezond voedsel goedkoper te maken dan voedsel dat veel suiker en vet bevat.” aldus de minister.

Uit onderzoek van de Consumentenbond vorige maand, bleek dat sommige vruchtendranken gericht op kinderen meer dan vier suikerklontjes zoetstof per portie bevatten.

Unicef publiceerde vorige week een rapport, waarin stond vermeld dat 75 procent van het voedsel dat specifiek op kinderen is gericht, ongezond is. het bevat te calorieën, zout, suiker en verzadigde vetten.

Unicef ontdekte ook dat supermarkten ‘geen terughoudendheid’ toonden als het gaat om het promoten van ongezonde producten voor kinderen, met name door het gebruik van populaire stripfiguren. Ongeveer 16 procent van de kinderen en tieners in Nederland heeft overgewicht en 3 procent wordt als zwaarlijvig beschouwd.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Tweede Kamer : “Geen plannen om sekswerk strafbaar te stellen”

Tieners hebben meer geld nodig