in

‘Geel vest’-protesten worden gewelddadig in Frankrijk

De ‘geel vest’-protesten die begonnen als een reactie op extra belasting op brandstof in Frankrijk zijn veranderd in een anti-overheidsbeweging.

Yellow vest1

Demonstranten, die over het algemeen op het platteland wonen vanwege hoge huurprijzen in het centrum van de stad, hebben van president Emmanuel Macron geëist dat de brandstofbelastingen worden verlaagd en dat er economische regelingen worden getroffen die hun leven zullen verlichten.

De extra belasting op brandstof was de laatste druppel voor de demonstranten die door 84 procent van de Fransen worden gesteund, volgens een enquête.

“Geel vest” -activisten zeggen dat ze over de straten van het land zullen blijven protesteren tot hun eisen worden ingewilligd.

De politie in de zuidelijke stad Marseille hebben een confrontatie gehad met demonstranten die veel plekken in vuur en vlam hebben gezet. Er waren ook gespannen momenten tussen de politie en de demonstranten in de stad Toulouse.

Demonstranten gooiden molotovcocktails naar het gouverneurskantoor van de Haute-Loire, waardoor er een brand uitbrak in het gebouw.

Straten in verschillende steden waren gesloten voor verkeer.

Zaterdags demonstraties zagen ongeveer 75 duizend mensen in het hele land, waaronder duizenden in Parijs.

Oppositiepartijen kritiseerden de regering omdat ze geweld in demonstraties toestonden en probeerden de legitimiteit van demonstranten te ondermijnen.

In totaal werden 287 mensen op zaterdag gearresteerd in Parijs, terwijl ten minste 110 mensen, waaronder 17 politieagenten, gewond raakten.

Tot zover zijn ten minste twee mensen gedood en 890 mensen, waaronder 158 veiligheidstroepen, gewond geraakt. Er zijn 1.081 mensen vastgehouden en negen demonstranten veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf tijdens de lopende demonstraties sinds 17 november.

Tijdens een persconferentie op de G20-top in Buenos Aires op zaterdag, zei Macron dat degenen die verantwoordelijk zijn voor de aanval op politieagenten en het vernielen van eigendommen “verantwoordelijk worden gehouden voor hun daden”.

De president zei dat hij geen geweld wilde accepteren en klaar was om te onderhandelen over legitieme eisen van de demonstranten.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

’Zorgverzekering in 13 jaar bijna 75% duurder geworden’

‘Kinderen met HIV sterven vanwege onverschilligheid’