in

Gedeporteerde journalist klaagt Nederlandse staat aan voor schadevergoeding

De Nederlandse journalist die eerder deze maand door Turkije werd gedeporteerd wegens vermeende betrokkenheid bij terrorisme, gaat de Nederlandse staat vervolgen voor schadevergoeding.

De officier van justitie vermoedt dat Ans Boersma haar ex-vriend, een vermeende Syrische terrorist, geholpen heeft papieren naar Nederland te krijgen door fraude te plegen.

Boersma beschuldigt de Nederlandse staat van het delen van onware informatie over haar met de Turkse autoriteiten, en naar eigen zegge, haar in fysiek gevaar heeft gebracht. Daarnaast wil ze zowel schadevergoeding voor emotionele als materiële schade in verband met haar deportatie.

Boersma had in Turkije gewerkt voor een aantal Nederlandse publicaties, waaronder het Financieele Dagblad. De krant heeft haar inmiddels laten vallen omdat ze hen niet had verteld over haar relatie met de vermeende terrorist toen hij in oktober werd gearresteerd.

De officier van justitie beweert dat de man, die in 2014 naar Nederland kwam en elke betrokkenheid bij terrorisme ontkent, deel uitmaakte van de Jabhat al-Nusra terreurgroep, volgens de Telegraaf had hij een leidinggevende functie.

Hij werd gespot tijdens een filmvertoning in het Balie debatcentrum in Amsterdam in september 2017 en beschuldigd van het zijn van een voormalige IS-jager door Syrische activisten. Hij werd een jaar later gearresteerd op beschuldiging van terrorisme en verschijnt volgende maand naast zijn broer in de rechtszaal.

Boersma vertelde actualiteitenprogramma Nieuwsuur op donderdagavond dat ze geen idee had van het Syrische verleden van haar ex-vriend.

Ze geeft toe dat zij garant stond voor zijn aanvraag voor een toeristenvisum voor Nederland, maar zegt dat ze niets verkeerd heeft gedaan. Het paar is in 2015 uit elkaar gegaan.

“Ik ben hier een week geweest en mijn leven is volledig op zijn kop gezet.” vertelde ze de omroep. “Ik wil mijn leven terug.”

De Nederlandse journalistenbond NVJ zei eerder dat het Openbaar Ministerie onverantwoord had gehandeld door Turkije over haar te benaderen.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Volvo roept wereldwijd 219.000 auto’s terug wegens brandgevaar

Giovanni van Bronckhorst treedt af als hoofdcoach van Feyenoord