in ,

Gebruik van partydrugs verminderd, terwijl cannabis verkoop stijgt

Clubbers in lockdown halveerden hun gebruik van xtc, amfetamine en alcohol, maar vier op de tien rookten meer cannabis, blijkt uit een onderzoek van verslavingsinstituut Trimbos onder festivalgangers van 16 tot 35-jarigen.

De eerste lockdown, toen alle feesten, festivals en concerten werden afgelast, tussen april en juni, had een bijzonder grote impact op het gebruik van partydrugs. Vanwege aflossing van feesten en festivals verminderde de consumptie van alcohol, maar vier op de tien zeggen dat ze meer cannabis hadden gerookt uit verveling.

Het gebruik van partydrugs steeg tijdens de zomermaanden weer naarmate de regels werden versoepeld, en “omdat er in de zomer sowieso meer partydrugs worden gebruikt”, aldus Trimbos.

Het instituut zei dat het verwacht dat het gebruik zou terugkeren naar de gebruikelijke niveaus zodra de huidige vergrendeling is beëindigd en de evenementen opnieuw kunnen worden opgestart. “Jongeren snakken naar feestjes na dit moeilijke coronajaar en voor velen betekent dat ecstasy”, zegt een woordvoerder van het instituut.

“De effecten van de lockdowns op de geestelijke gezondheid van jongeren zijn ernstig”, aldus het instituut, waarbij stress, eenzaamheid en een gebrek aan routine bijdragen aan “een toename van psychische problemen”.

Negen op de tien clubbezoekers vertelden de onderzoekers dat ze zich geïsoleerd voelen, terwijl zeven op de tien vinden dat ze steun nodig hebben in de vorm van sociale contacten en routine.

In totaal hebben 3765 clubbezoekers deelgenomen aan het onderzoek en de resultaten zijn “niet representatief voor Nederlandse jongeren onder de 35 jaar in het algemeen”, aldus het instituut.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Besmettingscijfers nog te hoog maar mogelijke versoepelingen rond Pasen

Beursgenoteerde bedrijven schrappen meer dan 30.000 banen