in

“Gebedsoproep zal helpen de islam te normaliseren”

Yassin Elforkani, imam bij De Blauwe Moskee in Amsterdam is van mening dat, versterkte gebedsoproep helpt om de islam te normaliseren en wilt als eerste moskee in Amsterdam de oproep voor het vrijdaggebed via de luidspreker laten klinken.

De gebedsoproep is een gevoelig onderwerp in Nederland, maar Elforkani denkt dat een hoorbare ‘azan’ bijdraagt aan wederzijds begrip. In steden zoals, Enschede en Leiden is het azan al langer wekelijkse praktijk en in Utrecht is het zelfs zo dat de oproep dagelijks te horen is door de daken van de Ulu-moskee. Er zijn in totaal meer dan dertig moskeeën in Nederland, die de azan via de luidsprekers laten horen. Overige gebedshuizen is de oproep uitsluitend binnen te horen, zo ook in Amsterdam maar Elforkani wilt daar dus verandering in brengen.

In een interview met De Telegraaf vertelt Elforkani dat het horen van de gebedsoproep, zal meehelpen met het normaliseren van de islam, “Veel mensen denken bij de islam aan hoofden afhakken, lijfstraffen. Als je ergens Allahu Akbar hoort, raakt iedereen in paniek. Je ziet dat mensen angstig zijn voor de islam.”

“Het gaat over het zichtbaar maken van een islamitisch ritueel. In de Marokkaanse cultuur is het zo dat je problemen het liefst verstopt, dan hoef je er niet over te praten. Het lijkt of we dat overnemen in Nederland. Zolang ik de islam niet zie, is het geen probleem. Ik zeg: nee, we gaan de islam laten zien en er dan het gesprek over aan. Onzichtbaarheid draagt bij aan angst.” aldus Elforkani.

Hij benadrukt wel dat het heel normaal is dat mensen schrikken van de woorden ‘Allahu Akbar’ en van de islam als religie, “ook sommige moslims schrikken als ze die woorden opeens horen roepen. Wij willen het Allahu Akbar normaliseren, laten zien dat het ook iets moois is. We moeten het gesprek in Nederland voeren over de plek van de islam in het publieke domein.”

De imam krijgt veel reacties op zijn verzoek om de oproep openlijk te laten horen, “Iemand zei dat het ‘normaliseren van rituelen’ betekent dat ze ons alvast willen laten wennen aan het afhakken van handen en hoofden. “maar de negatieve reacties en mening van ‘populisten’ (zo genoemd door de interviewer van De Telegraaf) schrikt hem niet af, “Jij noemt ze populisten, ik noem ze gewone Nederlandse mensen. Het heersende gevoel bij velen is dat het straks pas eindigt bij het invoeren van de sharia. Die angst, daar moeten we eerlijk over kunnen praten. Mensen hoeven niet bang te zijn dat dit een beginnetje is voor meer, we maken er gewoon goede afspraken over met de buurt.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Temperatuur stijgt weer naar 20 graden in het weekend

Scholieren willen betere seksuele voorlichting op middelbare school