in

Ga nooit douchen als het bliksemt. En nog 9 noodweer tips

De afgelopen dagen waarschuwde het KNMI voor code oranje met zware onweersbuien. Gelukkig heeft iedereen deze heftige onweersbuien overleefd, al gingen huizen in vlammen op, velde de storm honderden bomen en tal van computers, tv’s en voertuigen. Hoe bereid je jezelf goed voor op zulk extreem weer? En wat kun je doen om blikseminslag te voorkomen? Brandweer Eibergen geeft tien tips. Lees ze hieronder!

1. Zoek onderdak
Het is heel erg belangrijk om zo snel mogelijk goed onderdak te zoeken. De veiligste opties zijn ommuurde huizen en auto’s met een harde bovenkant. Ga er dus niet vanuit dat een afdakje of een tent je zullen beschermen. Het is belangrijk – en aanbevolen – om tot minimaal een half uur na de laatste donder binnen te blijven, zodat je de grootste risico’s vermijdt.

2. Ruiten
Hoewel deze maatregel snel wordt vergeten, is het belangrijk om uit de buurt van ramen en deuren te blijven. Allereerst omdat de klap – en energie – van een inslag in jouw buurt ervoor kan zorgen dat de ruiten springen. Daar wil je absoluut niet naast staan. Natuurlijk kan het leuk zijn om vanuit je warme woonkamer naar die mooie bliksemschichten te kijken, maar ook dat is niet verstandig. Het felle licht kan je in sommige gevallen zelfs verblinden. Blijf daarom vooral op afstand.

3. Snoeren
Gebruik geen elektronische apparaten die aan een snoer vastzitten, zoals een telefoon of laptop die aan de oplader ligt. Wel mag je gewoon bellen, zolang je maar niet verbonden bent aan de stekker. Doe je dit wel en slaat de bliksem in, dan zou je een flinke schok kunnen krijgen.

4. Stekkers
Zorg ervoor dat je alle stekkers van belangrijke (elektronische) apparaten uit het stopcontact haalt. Als de bliksem inslaat, zijn die apparaten in ieder geval veiliggesteld. Het is vervelend als je al zo snel afscheid zou moeten nemen van je nieuwe tv of laptop.

5. Drinkwater
Stap tijdens het onweer niet onder de douche of in bad! De stroom van de bliksem gaat namelijk naar de plekken die stroom het best geleiden, waaronder water. Het is dus niet zo’n denderend idee om kopje onder te gaan in de badkamer. Zorg er ook voor dat je zo min mogelijk in aanraking komt met het drinkwater. Laat de afwas dus even staan.

Heb je geen onderdak kunnen vinden? Lees hier dan wat je moet doen:

6. Auto
Zoek een auto op waarin je kunt schuilen. Een metalen auto is een goede en veilige schuilplaats, maar alleen wanneer deze gesloten is. Dus geen cabrio! Ook auto’s van kunststof zijn niet veilig, dus houd hier rekening mee.

7. In een bos
Ben je toevallig een rondje aan het wandelen in het bos wanneer de onweersbui verschijnt? Ga niet naast een grote, alleenstaande boom staan en zoek dekking laag bij de grond waar veel kleine(re) bomen bij elkaar staan. Grote bomen trekken namelijk de bliksem aan. Zoek de lager gelegen plekken op en maak jezelf klein door gehurkt te zitten met je voeten tegen elkaar.

8. Open veld
Als je in een open veld staat zonder enige bescherming, kun je jezelf het beste zo klein mogelijk maken. Ga, net als in het bos, gehurkt op je tenen zitten met je handen over je oren en je voeten tegen elkaar, zodat het oppervlak waarmee je de grond raakt minimaal is en er zo min mogelijk stroom door je lichaam kan gaan. Het is absoluut geen slim idee om plat op de grond te liggen. Doe dit dus ook zeker niet.

9. Open water
Net als drinkwater is open water een goede geleider. Ga meteen het water uit en zoek de dichtstbijzijnde beschutting op. Alleen boten met een afgesloten metalen hut zijn veilig. Zit je op een boot die dit niet heeft? Zorg dat je dan bliksemsnel aan land gaat.

10. Statisch gevoel
Gaan de haartjes op bijvoorbeeld je armen overeind staan en krijg je een statisch gevoel? Dan kun je ervan uitgaan dat de blikseminslag in jouw buurt zal inslaan. Wat je dan het beste kunt doen is, net als in het bos en open veld, jezelf zo klein mogelijk maken door gehurkt te zitten met je voeten tegen elkaar aan en je handen over je oren.

Bron : De Telegraaf

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Verdachte aanslag Utrecht Gökmen T. wil geen advocaat

Gert Jan Segers (ChristenUnie) “We moeten iets bedenken wat DENK echt zeer doet.”