in

Franse kardinaal, Philippe Barbarin, schuldig aan cover-up van misbruik

Faith Church Cross Religion Christianity Priest

De meest vooraanstaande rooms-katholieke geestelijke van Frankrijk, kardinaal Philippe Barbarin, krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden voor zijn rol in het geheimhouding van seksueel misbruik van minderjarigen.

Barbarin werd schuldig bevonden aan het niet melden van aantijgingen van seksueel misbruik door priester, Bernard Preynat (73) in de jaren tachtig en negentig.

Hij ontkende de beschuldigingen. Zijn advocaten zeggen dat hij in beroep zal gaan tegen het vonnis.

Barbarin’s veroordeling komt, terwijl de katholieke kerk een nieuwe golf van schandalen rond misbruik verwacht.

Barbarin, die de positie van aartsbisschop van Lyon bekleedde, was niet aanwezig voor het vonnis. Tijdens het proces zei hij tegen de rechtbank, “Ik kan niet zien waar ik schuldig aan ben. Ik heb nooit geprobeerd om deze vreselijke feiten te verbergen, laat staan te doen alsof ze nooit zijn gebeurd.”

Wat zijn de misbruikclaims?

De claims hebben betrekking op vermeende misbruik gepleegd door priester Bernard Preynat, die nu 73 is en die jarenlang een padvindersgroep in Lyon heeft geleid. Tientallen mannen zeggen dat hij hen als kinderen seksueel heeft mishandeld.

Advocaat van Preynat heeft gezegd dat zijn cliënt de beschuldigingen heeft toegegeven, maar dat het statuut van beperkingen is verlopen. Franse ambtenaren beweren dat sommige van de misdrijven nog steeds kunnen worden vervolgd en dat een strafzaak tegen de priester is geopend.

Sommige van de vermeende slachtoffers van Preynat ondernamen actie tegen Barbarin en vijf anderen wegens hun nalatigheid. Ze gebruikten bepalingen in de Franse wetgeving om een particuliere vervolging in te stellen, waarbij ze het Officier van Justitie hebben omzeild, dat de zaak tegen de kardinaal niet had vervolgd.

Wat was de verdediging van de kardinaal?

Barbarin vertelde tijdens het proces dat hij al in 2010 ‘geruchten’ had gehoord. Maar hij zei dat hij zich bewust werd van het vermeende misbruik na een gesprek met een van de slachtoffers in 2014. Hij informeerde het Vaticaan over de beschuldigingen en verwijderde Preynat van zijn positie een jaar later, maar schakelde nooit de politie in.

De beschuldigingen werden in 2015 openbaar en zijn nu het onderwerp van een film met de titel ‘Grace of God’, die vorige maand na een juridische strijd werd vrijgegeven voor release.

De Franse omroep BFMTV beschreef de zaak als “de eerste grote rechtszaak tegen pedofielen in de Franse katholieke kerk”.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Nederlandse fans protesteren tegen Michael Jackson-docu

‘Rumi’ Vodka met Semazen logo in Nederland