in

Franse burgemeester bekritiseert besluit om moskee te sluiten

De burgemeester van een Franse stad heeft uitgehaald tegen de ‘islamistische separatisme’-campagne van de regering nadat een moskee in zijn rechtsgebied werd beschuldigd en gesloten om radicalisme te bestrijden.

Patrick Floquet, de burgemeester van de stad Montmagny in Noord-Frankrijk, “hekelde de incompetentie van de regering” voor de sluiting van een moskee die de afgelopen vijf jaar zonder enige controverse heeft gefunctioneerd. “Er was nooit een kwestie om deze moskee daarvoor te sluiten”, zei hij tegen het Franse dagblad Le Parisien.

De moskee is een van de negen gebedshuizen van moslims die zijn gesloten door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Gerald Darmanin, de minister van Binnenlandse Zaken, maakte op 15 januari bekend dat ze tot de 18 plaatsen behoorden die op zijn verzoek, bijzonder onder toezicht stonden, zonder hun namen of locaties bekend te maken.

Volgens het dagblad Le Figaro waren de redenen waarom de moskeeën werden gesloten, onder meer het niet naleven van veiligheidsnormen, het verspreiden van geradicaliseerde toespraken of het beoefenen van separatisme. Ongeveer 89 plaatsen van aanbidding die verdacht worden van separatisme, worden onderzocht, voegde het eraan toe.

De burgemeester zei echter dat hij begin deze maand had geverifieerd dat de moskee follow-up had gegeven aan werkzaamheden met betrekking tot veiligheidsnormen, die een veiligheidscommissie tijdens een routine-inspectie in december had opgedragen binnen een maand te doen, zodat de ze 476 mensen zouden kunnen ontvangen, zoals geautoriseerd door de commissie.

“Het is een moskee waarover nog nooit is gesproken. Een veiligheidscommissie heeft niets te maken met een connotatie van radicaal islamisme. Vijf jaar geleden was op verzoek van de prefectuur een gebedshuis gesloten vanwege de daar gemaakte opmerkingen. Maar deze site heeft geen verband met de huidige moskee”, aldus Floquet.

Maandag, op de eerste dag van de hoorzitting van een week in de Nationale Vergadering door een speciale commissie over het “wetsvoorstel ter bevestiging van het respect voor de principes van de Republiek”, bevestigde Darmanin dat artikel 44 van het voorgestelde wetsvoorstel “bedoeld was om de principes van de Republiek te consolideren en de regionale autoriteiten toestaan tijdelijk een gebedshuis te sluiten waar toespraken worden gehouden die haat of geweld uitlokken, rechtvaardigen of aanmoedigen.”

Hij verdedigde de controversiële wetgeving die de moslimbevolking onderscheidt tegen separatisme en zei, “De Republiek wordt aangevallen door de separatismen waarop terrorisme wordt gevormd” en het is “legitiem voor de Republiek om maatregelen te nemen om zichzelf te verdedigen.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Trage start : Maar 77.000 mensen gevaccineerd in Nederland

Top van ABN Amro kunnen strafrechtelijk worden vervolgd