in

Frankrijk zal de komende dagen 76 moskeeën inspecteren

De Franse minister van Binnenlandse Zaken zegt dat sommige moskeeën kunnen worden gesloten in een ‘massale en krachtige actie’ tegen separatisme.

Frankrijk zal de komende dagen 76 moskeeën inspecteren in een “grootschalige en ongekende” operatie tegen separatisme, aldus de minister van Binnenlandse Zaken , Gerald Darmanin op woensdag.

Darmanin zei dat staatsdiensten 76 islamitische gebedshuizen zullen controleren, 16 in de regio Parijs en 60 in de rest van Frankrijk, en dat sommige van deze moskeeën mogelijk worden gesloten. Van de moskeeën zullen er 18 het doelwit zijn van “onmiddellijke acties” op verzoek van Darmanin.

Volgens de krant Le Figaro stuurde Darmanin een circulaire naar de gouverneurs van het land over de inspectie van de moskeeën.

Na de moord op leraar Samuel Paty in een buitenwijk van Parijs in oktober, zijn de invallen en de druk op moslimverenigingen en moskeeën toegenomen.

Darmanin zei op 3 november dat 43 moskeeën zijn gesloten in de afgelopen drie jaar sinds het aantreden van president Emmanuel Macron.

Frankrijk herbergt de grootste populatie moslims in Europa, en de islam is na het katholicisme, de op één na grootste religie die in het land wordt beoefend.

Er was een internationale shock door de hele wereld na de moord van twee mensen buiten de voormalige kantoren van het Franse weekblad Charlie Hebdo in september, de onthoofding van de leraar, Paty op 16 oktober en de brute moord op drie mensen in de Notre Dame Basilica op 29 oktober in Nice.

Critici zeggen dat de regering van Macron de golf van geweld uitbuit om zijn controversiële anti-moslimstandpunt te versterken.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Nieuwe regels voor kerstversiering in Amsterdam

Restaurants tijdelijk open voor de Kerst?