in

Frankrijk stelt verhoging brandstofbelasting uit

De Franse premier Edouard Philippe zal een opschorting aankondigen van de verhoging van de brandstofaccijnzen, een grote omwenteling in een poging om een protestbeweging die is geradicaliseerd te sussen, zo meldden de Franse media dinsdag.

Zowel de krant Le Monde als France Info radio zeiden dat de geplande verhoging, die tot rellen heeft geleid, enkele maanden zal worden opgeschort. Van Philippe wordt ook verwacht dat het andere maatregelen aankondigt die gericht zijn op het verlichten van spanningen, slechts drie weken nadat beweerd wordt dat de overheid niet van koers zou veranderen en vastberaden zou blijven om Franse consumenten te helpen sparen van vervuilende fossiele brandstoffen.

Philippe zal later dinsdag een aankondiging doen aan wetgevers van de partij van president Emmanuel Macron. Er was dinsdagmorgen geen onmiddellijke reactie van zijn kantoor.

Het is onwaarschijnlijk dat de aankondiging van Philippe een einde zal maken aan de wegblokkades en demonstraties, met meer mogelijke protesten dit weekend in Parijs.

“Het is een eerste stap, maar we zullen geen genoegen nemen met een kruimel”, zei Benjamin Cauchy, een van de leiders van de protesten.

Na een derde opeenvolgende weekend van conflicten in Parijs onder aanvoering van demonstranten die opvallende gele verkeersvesten dragen, voerde Philippe op maandag gesprekken met vertegenwoordigers van belangrijke politieke partijen. Hij ontmoette ook Macron en andere ministers om een snelle oplossing voor de crisis te vinden.

Geconfronteerd met de ernstigste straatprotesten sinds zijn verkiezing in mei 2017, heeft Macron een tweedaagse reis naar Servië geannuleerd om deze week in Frankrijk te blijven.

Meer dan 100 mensen raakten gewond in de Franse hoofdstad en 412 werden tijdens het weekend gearresteerd tijdens de ergste stedelijke rellen in Frankrijk in jaren.

De protesten begonnen vorige maand omdat automobilisten overstuur waren over de verhoging van de brandstofbelasting. De demonstranten beweren dat Macrons regering zich niet bekommert om de problemen van gewone mensen en eisen zijn ontslag.

De geplande nieuwe belasting moest vanaf januari volgend jaar de benzineprijs met 4 eurocent per liter verhogen. Benzine kost momenteel ongeveer 1,42 euro per liter in Parijs, iets meer dan diesel.

Sinds het begin van de beweging op 17 november zijn er drie mensen gedood en honderden gewond geraakt tijdens botsingen of ongelukken als gevolg van de protesten. In de afgelopen drie weken hebben demonstranten wegblokkades opgezet in het hele land en hun beweging heeft brede publieke steun gekregen.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

18-jarigen betalen de hoofdprijs voor een autoverzekering

‘Nederlandse banken en bedrijven betrokken bij Russisch witwasschandaal’