in

Frankrijk en Duitsland scherpen coronamaatregelen aan

Reizigers die de grens over moeten van Frankrijk naar Duitsland moeten, vanaf 2 maart, bewijs kunnen aantonen van een negatieve coronatest of PCR-test die in de afgelopen 48 uur is afgenomen, en een elektronische verklaring over hun reisdoel.

Tijdens de onderhandelingen eind zondag kwamen de twee landen overeen om bepaalde regels te wijzigen en zo een volledige grensafsluiting te vermijden.

“De Franse en Duitse autoriteiten zijn het eens geworden over de noodzaak om elke sluiting van de grens te vermijden en zullen de komende dagen alle mogelijke middelen blijven bespreken om deze beperkingen te verlichten, afhankelijk van de evolutie van de gezondheidssituatie”, aldus een verklaring van de Moezel afdeling.

Clement Beaune, de Franse staatssecretaris voor Europese Zaken, vertelde BFMTV News dat “de controles van deze tests niet aan de grens zullen worden uitgevoerd, maar willekeurig, in bedrijven, om het leven van grensarbeiders zo gemakkelijk mogelijk te maken.”

De grens blijft gesloten voor openbare en particuliere vervoerders, wat gevolgen heeft voor de reguliere bus- en tramdiensten tussen Saar en Moezel.

Eerder deze week hadden Franse functionarissen in overleg met hun Duitse tegenhangers, vanaf 1 maart nieuwe gezondheidsmaatregelen aangekondigd, waardoor grensarbeiders of inwoners wekelijks een PCR-testresultaat konden presenteren. Voor andere reizigers is toegang toegestaan ​​met een verplichte PCR-test die niet ouder is dan 72 uur.

Het besluit van zondag van het Duitse Robert Koch Instituut, de overheidsinstantie en het onderzoeksinstituut dat verantwoordelijk is voor ziektebestrijding en -preventie, om Moselle toe te voegen aan de lijst van “virusvariantengebieden”, waardoor dagelijkse PCR-tests vereist zijn voor zijn inwoners die de Duitse grens oversteken vanaf 2 maart, kwam niet goed aan bij Frankrijk.

Vergelijkbare gezondheidscontroles die aan de Duitse grens met Oostenrijk, Tsjechië en Slowakije waren geactiveerd, hadden naar verluidt voor enorme verkeerschaos gezorgd.

Beaune zei dat hij het Duitse besluit betreurde, aangezien de strikte maatregelen de grens zouden vertragen en gevolgen zouden hebben voor Franse werknemers die de grens moeten oversteken voor werk.

Hij voegde eraan toe dat Frankrijk in onderhandeling is met zijn tegenhangers in Duitsland, omdat het de beperkingen van dagelijkse PCR-virustests voor de 16 duizend arbeiders uit Moezel wil vermijden.

“Ze steken geen oversteek voor toeristische doeleinden maar voor werk, en dat is een probleem. Dit is waar we over aan het onderhandelen zijn”, voegde hij toe.

Een deel van de Grand Est-regio, het Moselle-departement dat grenst aan Duitsland, werd eerder deze maand tot cluster verklaard vanwege een bijzonder hoog aantal gevallen met de gemuteerde varianten van het coronavirus uit Groot-Brittannië, Zuid-Afrika en Brazilië.

De Franse gezondheidsautoriteiten zeiden dat de test- en screeningcapaciteiten aan de Frans-Duitse grens enorm zijn vergroot, met meer dan 60 duizend tests die vorige week zijn uitgevoerd en 30 duizend extra vaccindoses naar Moezel zijn gestuurd.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

PostNL ziet winst stijgen maar omzet in de horeca daalt in 2020

Vaccinatieprogramma : Nederland begon als laatste land in EU maar heeft een inhaalslag gemaakt