in

Financieele Dagblad stopt samenwerking met Ans Boersma

Het Financieele Dagblad heeft zijn samenwerking met Ans Boersma stopgezet, na haar uitzetting van Turkije.

Het besluit om Boersma het land uit te zetten op donderdag, werd genomen nadat de Turkse autoriteiten inlichtingen van de Nederlandse politie ontvingen dat zij banden had met een terroristische groepering.

De Nederlandse politie had ook informatie opgevraagd over haar activiteiten in en vanuit Turkije.

Volgens een verklaring van het directoraat-generaal van het Nederlandse dagblad Het Financieele Dagblad was Boersma niet duidelijk genoeg over haar situatie en werd zij daarom uit haar positie verwijderd op grond van verlies van wederzijds vertrouwen.

Volgens berichten in de lokale media wordt de Nederlandse journalist ervan verdacht vervalsing te hebben gepleegd in de visumaanvraag voor haar ex-vriend die werd gearresteerd op verdenking van het behoren tot de terroristische organisatie al-Nusra Front.

Het al-Nusra Front, gevestigd in Syrië, is sinds 2014 door Turkije geclassificeerd als een terroristische organisatie.

Boersma zou in 2013 en 2014 een ontmoeting hebben gehad met de terreurverdachte in Turkije en hem hebben geholpen om een visum voor Nederland te krijgen, aldus verdere mediaberichten.

In een verklaring aan het Nederlandse dagblad op donderdag zei Boersma dat de deportatie gerelateerd zou kunnen zijn aan haar gearresteerde Syrische ex-vriendje met wie ze tot 2015 een relatie had.

Een schriftelijke verklaring van de Officier van Justitie zei dat Boersma deel uitmaakte van een lopend strafrechtelijk onderzoek in verband met terrorisme.

De verklaring voegde toe dat een groot aantal verdachten werden onderzocht, waarbij werd gezegd dat er geen aanklachten wegens terrorisme waren ingediend tegen de Nederlandse journalist.

De Turkse functionarissen hebben onlangs een aantal vragen gesteld als onderdeel van het strafrechtelijk onderzoek, terwijl informatie ook werd gedeeld met de Turkse autoriteiten.

Minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Sigrid Kaag, zei dat de deportatie een persoonlijke situatie was en niet gerelateerd aan haar journalistiek.

Kaag voegde eraan toe dat er op juridische basis altijd informatie wordt uitgewisseld tussen Turkije en Nederland.

Donderdag zei, president van de presidentiële communicatie, Fahrettin Altun, dat de deportatie van de Nederlandse journalist niets te maken had met haar journalistiek.

“Nederland heeft Turkije vertelt dat de journalist die vandaag werd gedeporteerd, banden had met Jabhat al-Nusra [al-Nusra Front]. We handelden op basis van inlichtingen uit Nederland en namen een voorzorgsmaatregel.” zei Altun op zijn officiële Twitter account.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Louisville Airport wordt hernoemd naar bokslegende Muhammad Ali

Turkse onderzoekers vinden nieuwe technologie voor kankerdiagnose