in

Femke Halsema onder vuur na demonstratie op de Dam in Amsterdam

Heel de wereld heeft zijn ogen gericht op Amerika waar al meer dan 100 duizend doden zijn gevallen aan gevolgen van het coronavirus. iedere dag komen er meer en meer doden bij aan de gevolgen van het virus, maar het land is momenteel bezig met één dode, George Floyd, de Amerikaanse zwarte man die door politiegeweld om het leven is gekomen. De dood van Floyd leidt al dagenlang tot vaak gewelddadige protesten in de Verenigde Staten, maar de protesten gaan door.

Ook andere landen tonen hun steun aan door de straten op te gaan voor protesten tegen politiegeweld. Zo was er afgelopen week een protest in Engeland en gisteren, de eerste officiële datum sinds we de coronamaatregelen hebben versoepeld, liepen er ongeveer vijfduizend mensen de Dam op in Amsterdam om te protesteren tegen politiegeweld en uitschreeuwen, “Black Lives Matter”, een anti-racisme kreet dat een slogan is geworden van deze protesten.

Maar niet iedereen was te spreken over deze protest op de Dam in Amsterdam. De burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, kreeg felle kritiek omdat ze deze protest niet heeft stopgezet, nog voordat het begon. De burgemeester vertelde maandagavond op een tv-programma dat ze verrast was door de aantal mensen die kwamen protesteren, “De organisatoren hadden gezegd dat ze 250 tot 300 mensen verwachtten, en meestal zijn zulke cijfers overdreven.” zei Halsema tegen Op1, “Maar tijdens de demonstratie nam het aantal toe en was de politie niet voorbereid.”

Halsema zei dat ingrijpen geen optie was omdat het niet verantwoordelijk zou zijn geweest, “We hadden hard moeten ingrijpen om het plein vrij te maken en ik dacht dat dat niet verantwoordelijk zou zijn geweest. Mensen demonstreerden vreedzaam en droegen gezichtsmaskers.”

De organisatoren hadden iedereen opgeroepen om een masker te dragen en op 1,5 meter afstand te blijven, maar dat was vanwege de grote opkomst, niet altijd mogelijk.

Minister van Justitie, Ferd Grapperhaus heeft de demonstratie echter als pijnlijk beschreven, “in een tijd waarin we er als samenleving alles aan doen om het coronavirus onder controle te krijgen.” zei hij.

Klaas Dijkhoff, parlementair leider van de VVD, zei dat iedereen bij de demonstratie twee weken in quarantaine zou moeten gaan, zo luidde de oproep van de burgemeester van Haarlemmermeer.

Andere critici wezen erop dat parken gesloten zijn als ze het te druk hebben en dat café-eigenaren te maken hebben met beperkingen vanwege de 1,5 meter-regel. Tijdens zulke maatregelen had deze protest nooit mogen gebeuren volgens velen.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Iedereen met coronaklachten kan nou worden getest

Geannuleerde vakanties worden niet gedekt door verzekering