in , ,

Farmaceutische bedrijven geloven dat Nederland het bedrijfsklimaat ondermijnt

Buitenlandse farmaceutische bedrijven in Nederland hebben de overheid beschuldigd van het ondermijnen van het bedrijfsklimaat door te proberen de prijs van medicijnen te verlagen, meldde het Financieele Dagblad dinsdag.

De bedrijven, waaronder MSD, Gilead en Johnson & Johnson-eenheid Janssen, zijn allemaal lid van Amcham, de Amerikaanse kamer van koophandel in Nederland, die Bruno Bruins, minister van Volksgezondheid, heeft opgedragen een heroverweging te doen.

De organisatie zegt dat Bruins zich onvoldoende bewust is van de investering die nodig is om nieuwe medicijnen te ontwikkelen en dat het rendement op investeringen in de sector nu is gekrompen tot 1,9%. Dit, zegt Amcham, “is te laag om te zorgen dat de sector aantrekkelijk blijft voor beleggers.”

Bruins heeft sterk geformuleerde uitspraken gedaan over de industrie na twee spraakmakende zaken met stijgende prijzen voor medicijnen.

In januari reageerde Bruins boos op de beslissing van de Zwitserse farmaceutische gigant Novartis om de prijs van een geneesmiddel voor de behandeling van een zeldzame vorm van kanker vijfvoudig op te leggen, en beschreef het als ‘buitensporig’.

En in november kreeg het AMC-academische ziekenhuis in Amsterdam het groene licht om zijn eigen versie van een medicijn met licentie te maken voor de behandeling van een zeldzame stofwisselingsziekte. Het ziekenhuis begon zijn eigen versie van het medicijn te maken nadat fabrikant Leadiant de prijs met ongeveer 500% had verhoogd tot 200 duizend euro per patiënt per jaar.

Verzekeraars

Het Nederlandse zorginstituut, Zorginstituut Nederland, heeft ook gezegd dat verzekeraars moeten stoppen met betalen voor dure geneesmiddelen als farmaceutische bedrijven blijven weigeren te zeggen hoe zij aan de prijs komen.

Amcham zegt dat Bruins zich onvoldoende bewust is van de noodzaak om ‘vandaag in de geneesmiddelen van morgen te investeren’ en van het belang van octrooien. “De Nederlandse aanpak.” aldus de lobbygroep, “zal zowel de farmaceutische industrie als andere kennisintensieve organisaties afschrikken.”

Nederland hoopt meer farmabedrijven te kunnen aantrekken om zich hier te vestigen na de succesvolle aanbesteding voor het European Medicines Agency EMA, dat Londen moet verlaten vanwege de Brexit.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

ABN Amro zegt nee tegen hypotheken voor Nederlandse expats buiten Europa

Voormalig extreemrechtse politicus bekeert zich tot de islam