in

Facebook ontslaat werknemer die bewijs levert van voorkeursbehandeling Rechtse-pagina’s

De ingenieur, wiens naam niet wordt genoemd, plaatste onlangs interne informatie op “Workplace”, waaruit bleek dat Facebook “een voorkeursbehandeling geeft aan prominente conservatieve accounts om hen te helpen feitencontroles uit hun inhoud te verwijderen.” Facebook verwijderde later de post en heeft woensdag degene die het bericht heeft geplaatst, ontslagen.

Het ontslag komt nadat Facebook-medewerkers, CEO en oprichter Mark Zuckerberg hebben geconfronteerd over een voorkeursbehandeling voor rechtse pagina’s, tijdens een bijeenkomst afgelopen vrijdag. De medewerkers begrepen niet hoe, Breitbart News een Facebook News-partner kon blijven na “het delen van een video die onbewezen behandelingen promootte en zei dat mondkapjes niet nodig waren om het coronavirus te bestrijden”.

Facebook verwijderde de video zes uur nadat Breitbart hem op zijn pagina had gepost, maar hij was al 14 miljoen keer bekeken en andere sites bleven hem delen.

Zuckerberg is, volgens berichten, overtuigd dat dit een ‘slag’ is tegen (extreem) rechtse pagina’s en gelooft dat het Facebook beleid effectief is, “door het beleid dat we hebben, dat over het algemeen redelijk is op dit gebied, heeft het geen zin om ze te verwijderen.”

De regels voor feitencontrole van Facebook bepalen dat de site het bereik kan beperken van pagina’s die herhaaldelijk verkeerde informatie delen. Maar NBC News verkreeg bewijs dat Facebook de regels voor rechtse accounts versoepelde, zoals Breitbart, voormalige Fox News-persoonlijkheden Diamond en Silk, de non-profit media-outlet PragerU en de expert Charlie Kirk.

Normaal gesproken geven de factcheckteams van Facebook ‘stakingen’ aan accounts die verkeerde informatie posten. Uit documenten die aan NBC zijn overhandigd, blijkt echter dat sommige werknemers “onder direct toezicht van de leiding van het bedrijf, stakingen verwijderden tijdens het beoordelingsproces die waren afgegeven aan enkele conservatieve partners wegens het plaatsen van verkeerde informatie in de afgelopen zes maanden.”

NBC meldde dat er ook gevallen waren van voorkeursbehandeling voor links georiënteerde pagina’s die misleidende informatie doorgaven, zoals Democratische super PAC “Priorities USA”.

Het lijkt erop dat Facebook de kritiek aanpakt, aangezien de site onlangs berichten op de Team Trump-pagina heeft verwijderd, die verkeerde informatie over COVID-19 verspreidden. Het verwijderde ook pagina’s van een ‘trol’ pagina uit Roemenië die zich voordeden als een Afrikaans-Amerikaanse steunpagina voor Trump.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Coronavaccin proeven bij Janssen stopgezet vanwege zieke deelnemer

Vrouw (89) overleden na tweede coronabesmetting