in ,

Facebook aangeklaagd door de IRS voor 9 miljard dollar aan onbetaalde belastingen

Facebook wordt geconfronteerd met een rechtszaak van de Amerikaanse, Internal Revenue Service (IRS) die zegt dat het sociale netwerk volgens Reuters 9 miljard dollar aan onbetaalde belastingen verschuldigd is. De rechtszaak is dinsdag voor de rechter gebracht in een rechtbank in San Francisco, en de kern van de zaak is een deal van 2010 tussen Facebook en een Ierse dochteronderneming die wordt gebruikt om geld internationaal rond te schudden. De IRS beweert dat Facebook, het verkochte, intellectuele eigendom van dochteronderneming heeft ondergewaardeerd, waardoor miljarden aan belastingen zijn ontweken.

Facebook verwact dat het proces drie tot vier weken zal duren. Reuters meldt dat, CTO Mike Schroepfer, AR en VR-chef Andrew Bosworth, en drie andere Facebook-executives zullen worden opgeroepen om te getuigen.

Veel grote technologiebedrijven ‘verstoppen’ miljarden van de belasting door hun geld in Ierland te houden, vanwege de lage tarieven van de vennootschapsbelasting. Dat impliceert vaak het creëren van Ierse dochterondernemingen die licentie-technologie, handelsmerken en ander bedrijfseigendom licentiëren, waarvoor de dochteronderneming vervolgens royalty’s betaalt. De IRS beweert dat Facebook het royaltybedrag tussen 2010 en 2016 heeft ondergewaardeerd, waardoor de binnenlandse belastingrekening van het bedrijf is verlaagd, omdat de royalty’s uiteindelijk als inkomsten worden gerapporteerd.

In een verklaring aan The Verge, zei Berti Thomson van Facebook dat het bedrijf achter de transactie van 2010 staat, waarvan wordt gezegd dat het gebeurde toen het bedrijf geen mobiele advertentie-inkomsten had, geen ‘ontluikende’ internationale onderneming had en reclameproducten waren onbewezen.

In de afgelopen jaren hebben sommige overheidsinstanties actie ondernomen tegen deze praktijken. In 2016 beval de Europese Unie, Apple om 15,4 miljard dollar aan achterstallige belastingen aan Ierland te betalen, nadat zij oordeelde dat Apple illegale belastingvoordelen van het land had ontvangen. Apple heeft die belastingen in 2018 terugbetaald, hoewel zij, samen met Ierland, vorig jaar, in hoger beroep zijn gegaan tegen deze beslissing.

In september zei Google dat ze meer dan 1 miljard dollar zou betalen na een Frans onderzoek naar zijn fiscale praktijken. En afgelopen december heeft Google beloofd, dat het zou stoppen met profiteren van de zogenaamde “Double Irish” en “Dutch sandwich” fiscale mazen waardoor het overzeese fondsen van Ierland naar Nederland en Bermuda kon verplaatsen en het effectief kon beschermen tegen belastingen.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Nederlandse man veroordeeld tot 90 dagen gevangenisstraf na bedreiging van alle Moslims

Woonlasten gaan omhoog