in

Fabrieken gevonden in Chinese werkkampen in Xinjiang

Jarenlang waren mensenrechtenactivisten bang dat de detentiefaciliteiten in Xinjiang ook dienst deden als werkkampen. Voor het eerst bevestigen satellietfoto’s dat China hectares fabrieken in de compound heeft gebouwd, waardoor gedwongen arbeid op grote schaal mogelijk is.

Buzzfeed schrijft dat de faciliteiten die zijn gevonden meer dan 21 miljoen vierkante voet beslaan, bijna vier keer zo groot als de Mall of America. Gezamenlijk zijn deze fabrieken groter dan Ford’s River Rouge Complex, dat ooit het grootste fabriekscomplex ter wereld was.

Economische programma’s die zijn ontworpen om mensen uit de armoede te halen, bieden de overheid in feite dekking om te verhullen waarom iemand ver van huis kan zijn. Maar als fabrieken zich in interneringscomplexen bevinden en van de wereld zijn afgesneden, tart het de waarheid en is het ongeloofwaardig dat arbeiders daar vrijwillig zijn.

Een voormalige gedetineerde die heeft gesproken met BuzzFeed, werkte in een fabriek waar kleding werd gemaakt. Ze vertelt dat ze 9 yuan, ongeveer 1,38 dollar, in een maand verdiende en negen uur per dag werkte. Na ploegendiensten moesten ze de propaganda van de Chinese Communistische Partij uit het hoofd leren en herhalen.
De gedetineerde leidde arbeiders op en om haar status weer te geven kreeg ze een sleutelhanger die de badkamerdeuren kon openen. Anderen moesten toestemming vragen om te gaan.

Xinjiang exporteert een scala aan producten en de VS is een van de snelstgroeiende markten in de regio. Maar voorstanders van arbeidsrechten beweren dat dwangarbeid zo wijdverbreid is in de regio dat geen enkel bedrijf dat daar banden heeft, zou kunnen concluderen dat de toeleveringsketen ervan vrij is.

©NieuwsOn
Foto ©BuzzFeed

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Nederland bevestigd verplichte negatieve PCR-testvereiste

Grootschalig callcenter geopend voor vaccinatieprogramma