in ,

Extra scherpe coronamaatregelen : Bittere rekening voor bedrijven

De nieuwe maatregelen, die in eerste instantie drie weken zullen duren, zijn gericht “op het verminderen van sociale contacten”, aldus De Jonge. De meeste maatregels zullen landelijk worden toegepast, maar winkeliers in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam mogen klanten die geen mondkapje dragen, entree weigeren in hun winkel.

Reizen moet zoveel mogelijk worden beperkt en thuiswerken moet weer de norm worden. Bedrijven waarbij een cluster wordt geïdentificeerd, kunnen maximaal twee weken worden gesloten.

Het Kabinet introduceert ook een maximum van 40 personen voor buitenevenementen, en een beperking van 30 personen in cafés, bars en restaurants. Groepen worden beperkt tot vier mensen. Ook wordt iedereen geadviseerd om niet meer dan drie bezoekers, ouder dan 13 jaar, in huis te laten.

Cafés en restaurants moeten om 21 uur hun deuren sluiten en iedereen moet om 22 uur naar huis zijn. Professionele en amateur sportevenementen mogen door, maar wel zonder supporters. Ook de kantines van sportverenigingen, moeten de komende drie weken, sluiten.

Winkels moeten het deurbeleid terugbrengen, ervoor zorgen dat hun klanten afstand houden en in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam worden winkeliers geadviseerd om mondmaskers verplicht te stellen in hun winkels. Ook worden supermarkten geadviseerd om opnieuw, tweemaal per dag periodes in te voeren, waarin ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid kunnen winkelen.

“Ik realiseer me dat dit een bittere rekening is voor bedrijven.” aldus premier Mark Rutte. “Maar dit is ongeveer de som van het geheel, niet één sector in het bijzonder. We moeten de pijn delen.”

“Er zullen economische gevolgen zijn”, zei hij. “En daar gaan we met werkgevers over praten.” De komende dagen wordt met vakbonden en werkgevers gesproken over het huidige pakket aan hulp voor bedrijven, laat de premier weten.

“De inkomenstoets voor freelancers die financiële ondersteuning aanvragen (Tozo), die vanaf 1 oktober moet worden ingevoerd, gaat nu echter niet door.” aldus Rutte.

Gezien het huidige besmettingspercentage, verwachten ambtenaren dat het 10 dagen tot twee weken zal duren voordat de impact van de nieuwe maatregelen zichtbaar zullen zijn, zei De Jonge. Medio oktober verwachten ambtenaren dat zo’n 400 mensen op de intensive care liggen met het coronavirus.

“Wat we proberen is onze meest kwetsbaren te beschermen, en er tegelijkertijd voor te zorgen dat de gezondheidszorg de vraag kan bijhouden.” aldus De Jonge.

“De mensen die vandaag ziek zijn, zijn een week geleden besmet.” zegt de Jonge en hij waarschuwt meteen, “Als het ons niet lukt om het aantal besmettingen met deze nieuwe maatregelen terug te dringen, moeten we weer terug naar een intelligente lockdown.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Toeristenaantal Nederland daalt met 71%

Golf van faillissementen staat voor de deur voor Nederlandse bedrijven