in

Experiment met mondmasker verplichting had geen effect op gedrag

Amsterdam en Rotterdam kwamen in augustus met een mondmasker verplichting in de drukkere delen van de steden. De resultaten van deze ‘experiment’ hebben aangetoond dat er geen reden is om de verplichting weer in te zetten, aldus het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving.

De verplichting werd geïntroduceerd in drukke winkelstraten en markten van Amsterdam en Rotterdam, en de rosse buurt van Amsterdam, na een sterke stijging van het aantal positieve coronavirus-tests in de twee grootste steden van Nederland. Mensen die weigerden een masker te dragen, kregen een boete van 95 euro.

De onderzoekers analyseerden beelden van bewakingscamera’s en vergeleken de resultaten met gebieden waar mondmaskers niet nodig waren. Zo ontdekten ze dat 55 procent van de mensen een masker droegen aan het begin van het experiment, maar dat dit tegen het einde van de maand was gestegen tot 75 procent.

Een derde van de mensen die een mondmasker droegen, deden dit niet correct, aldus onderzoekers.

Tegelijkertijd was er geen echt verschil in het aantal mensen dat plaatsen bezocht waar maskers verplicht waren, of in hoe goed ze zich hielden aan de regel van 1,5 meter afstand op afstand.

Winkeliers hadden geklaagd dat hun verkopen tot 40 procent waren gedaald in de gebieden waar maskers verplicht waren.

Rotterdam en Amsterdam kregen begin augustus groen licht, van de nationale overheid, om mondmaskers in drukke gebieden te introduceren, omdat hun besmettingscijfers in grote aantallen toenamen.

Het RIVM heeft het gebruik van niet-medische gezichtsmaskers nooit ondersteund en de overheid heeft in plaats daarvan het belang benadrukt van het beperken van bezoekers aan huis en het aanhouden van een afstand van 1,5 meter.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Griep en longontsteking doden 10 keer zoveel Britten dan Covid-19 in een week

4-jarige meisje drijft alleen op Griekse zee, op haar opblaasbare eenhoorn