in

Ex-politiechefs waarschuwen voor nieuwe terreurgolf in Noord-Ierland

Twee voormalige politiechefs van Noord-Ierland hebben gewaarschuwd voor een nieuwe golf van terreur, waarin wordt beweerd dat dissidente republikeinen ernaar streven elke Brexit-gerelateerde chaos te exploiteren.

In een toespraak tot Belfast Telegraph zei de voormalige assistent-hoofdcommandant Alan McQuillan dat sommigen “zich vastklampen aan de Brexit-bandwagon” om problemen te veroorzaken.

De waarschuwing van McQuillian volgde op een autobom-explosie in Londonderry op 20 januari, de plaatselijke politie gaf de schuld aan een dissidente groep genaamd de New IRA.

Voormalig PSNI-chef Hugh Orde waarschuwde ook dat “dissidente republikeinen een harde grens zouden zien als een kans om verdere aanvallen op te zetten.” aldus de Belfast Telegraph.

De waarschuwingen volgden na berichten dat de Britse inlichtingendienst MI5 meer dan 700 officieren in Belfast heeft gestationeerd als onderdeel van een inlichtingenoperatie om de groeiende dreiging en vooral de New IRA-groep te bestrijden.

McQuillan onderstreepte dat de hardliners een bedreiging blijven ondanks de aanhoudende veiligheidsdrift van politie en inlichtingendiensten, “De realiteit is dat ze altijd gevaarlijk zijn en dat ze angsten over een harde grens zullen gebruiken om te proberen hun activiteiten op te voeren.” zei hij, “De dissidenten hangen aan de Brexit-bandwagon.”

McQuillan waarschuwde, “Ik denk dat er nog meer aanvallen zullen plaatsvinden. Ik denk dat ze nog steeds gevaarlijk zijn.” waarschuwde hij, maar hij voegde er ook aan toe dat hij niet denkt dat ze zullen slagen.

McQuillan zei, “Ze vernietigen de levens van mensen van Derry (Londonderry) Laten we eerlijk zijn, het is niet schadelijk voor mensen in Dublin of Londen.”

Hij beschreef de New IRA als “volkomen, volkomen roekeloos”.

Gevormd in 2012 door een fusie van de Real IRA, die de Omagh-bombardementen, splintergroepen en individuen van Omagh uitvoerde in 1998, dacht men dat de nieuwe IRA achter de aanval van de vorige week zou zitten.

Een autobom heeft 29 mensen gedood, waaronder een zwangere vrouw met een tweeling, en verwondde meer dan 200 anderen in Omagh, Noord-Ierland in augustus 1998 in de dodelijkste aanval in The Troubles-tijd.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Merkel waarschuwt voor toenemend nationalisme

Apple blokkeert groepsbellen in FaceTime na grote afluisterfout