in ,

Europese Gerechtshof: Nederland moet Poolse verdachten uitleveren

Nederland zou Poolse staatsburgers moeten uitleveren aan Polen voor berechting, ook al staat het rechtssysteem daar onder druk, zegt het Europese Hof van Justitie op donderdag.

Auction Legal Judge Gavel Justice Law Hammer

Zelfs als er aanwijzingen zijn dat de rechterlijke onafhankelijkheid in het gedrang is gekomen, rechtvaardigt dit niet dat een Europees aanhoudingsbevel wordt geweigerd, “omdat verdachten een proces niet mogen vermijden”, aldus de rechtbank.

De rechtbank in Amsterdam verwees de kwestie eerder dit jaar naar het Hof van Justitie nadat ze hadden geweigerd twee Poolse burgers uit te leveren, op grond van het feit dat het Poolse rechtssysteem niet langer onafhankelijk was.

Dit betekent, aldus de Amsterdamse rechtbank, “dat het niemand die daar werd uitgeleverd het recht op een eerlijk proces kon garanderen.”

De advocaat-generaal had al gezegd dat uitleveringsverzoeken niet lichtvaardig moeten worden afgewezen, anders zou een groot aantal overtredingen onbestraft blijven.

Wel zei het Europese hof, dat rechters naar individuele omstandigheden moeten kijken. Een arrestatiebevel moet worden geweigerd als na grondig onderzoek blijkt dat de persoon na uitlevering daadwerkelijk gevaar zou lopen en geen recht zou hebben op een eerlijk proces, aldus de rechtbank.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Kinderen uit gezinnen met laag inkomen blijven achter op school

Merkel bedankt Duits-Turkse wetenschappers voor coronavaccin