in

Europeanen weten weinig of niks over de Holocaust

Veel Europeanen weten niet veel over de Holocaust, en antisemitische overtuigingen zijn nog steeds vrij wijdverspreid onder inwoners van ten minste zeven Europese landen, volgens een recente CNN / ComRes-enquête.

Volgens de CNN-enquête, die in september werd uitgevoerd meldde een gecombineerd derde van de Europese respondenten zei dat ze ‘slechts een beetje’ wisten van de Holocaust (30 procent) of ‘nooit’ ervan hadden gehoord (4 procent)

De Holocaust was de systematische, door de staat gesponsorde vervolging en moord op 6 miljoen Joden door Adolf Hitler’s naziregime in Duitsland en in heel Europa van 1933 tot 1945. Miljoenen niet-joodse mensen – inclusief priesters, Jehova’s Getuigen, homoseksuelen, Roma-mensen en mensen met een handicap – stierf ook door toedoen van de nazi’s. Er zijn duizenden overlevenden van de Holocaust die nog steeds in leven zijn.

De CNN-enquête, online uitgevoerd door de enquête ComRes, interviewde 7.092 mensen in Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Hongarije, Polen en Zweden.

Uit de enquête bleek dat antisemitische opvattingen gebruikelijk zijn in Europa, waarbij 1 op de 10 respondenten zegt zich ongunstig jegens de joden in hun land te voelen. (Meer dan een derde van hen zei zich ongunstig te voelen tegenover moslims.) Meer dan een kwart van de respondenten zei dat ze geloven dat Joden te veel invloed hebben in zaken en financiën, en ongeveer 1 op 5 zei dat Joden te veel invloed hebben in de media en de politiek.

Als het gaat om kennis van de Holocaust, gaan Amerikanen het niet veel beter af. Volgens een onderzoek onder Amerikanen eerder dit jaar, had 11 procent de Holocaust niet gehoord of wist ze niet zeker of ze ervan hadden gehoord. En meer dan 40 procent wist niet wat Auschwitz was – misschien wel de meest beruchte van de vele concentratiekampen van de nazi’s.

Antisemitisme is in de Verenigde Staten aan het stijgen, met het aantal antisemitische incidenten dat in 2017 met bijna 60 procent is toegenomen, eerder dit jaar in een rapport van de Anti-Defamation League. Vorige maand vielen er elf doden bij een schietpartij in een synagoge in Pittsburgh. Het was de dodelijkste aanval op de Joodse gemeenschap in de geschiedenis van de Verenigde Staten.

In Europa zei de Franse premier Édouard Philippe eerder deze maand dat na een daling in de afgelopen twee jaar het aantal antisemitische acties in Frankrijk in de eerste negen maanden van 2018 meer dan 69 procent was gestegen.

“We zijn nog lang niet klaar met antisemitisme”, schreef de premier op Facebook.

Bijna 20 procent van de 18- tot 34-jarige respondenten in Frankrijk zei dat ze nog nooit van de Holocaust hadden gehoord, volgens de poll van CNN.

Desondanks zei 62 procent van de ondervraagde Europeanen dat het herdenken van de Holocaust ertoe zal bijdragen dat dergelijke gruweldaden nooit meer zullen gebeuren, en de helft zei dat het helpt om antisemitisme te bestrijden.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

‘Weinig info kankerpatiënt over lange termijn’

Compensatie voor mbo’er met studievertraging