in ,

Europa ziet een ‘exponentiële’ stijging van coronabesmettingen

Dr. Hans Kluge, regionaal directeur van WHO’s Europa afdeling, zei in een briefing dat “de evoluerende epidemiologische situatie in Europa grote zorgen baart”.

Hij voegt toe dat COVID-19 nu de vijfde belangrijkste doodsoorzaak in de regio is, met meer dan 1000 dodelijke slachtoffers per dag.

Europa registreerde de hoogste wekelijkse incidentie van virusgevallen sinds het begin van de pandemie, met bevestigde gevallen van 6 miljoen tot 7 miljoen in slechts 10 dagen.

“De pandemie zal zijn zich niet zelf terugtrekken. Een evenredige en gerichte reactie is de weg voorwaarts met maatregelen of aanscherping in veel landen in Europa. En dit is goed, want ze zijn absoluut noodzakelijk.” aldus Kluge.

Ondanks de huidige omstandigheden, zegt Kluge dat, Europa niet geconfronteerd wordt met het scenario van midden maart, waarin landen gedwongen winkels en bedrijven moest sluiten en hun economie achteruit zag gaan.

“Hoewel we twee tot drie keer meer gevallen per dag registreren, vergeleken met de piek in april, zien we nog steeds vijf keer minder sterfgevallen en is de verdubbelingstijd bij ziekenhuisopnames nog steeds twee tot drie keer langer.” legt de WHO-functionaris uit.

Naast wassen van handen en andere hygiënemaatregelen, zegt Kluge dat eenvoudige stappen, zoals het dragen van mondkapjes, essentieel zijn.

“Het systematisch en gegeneraliseerd dragen van maskers verhogen naar 95 procent, in plaats van minder dan 60 procent vandaag, samen met de strikte controle van sociale bijeenkomsten, zowel in openbare als privé ruimtes, kan tot 1 februari tot 281 duizend levens redden in meer dan 53 lidstaten in de regio.” aldus Kluge.

Hij benadrukt dat het virus niet is veranderd en ook niet meer of minder gevaarlijk is geworden. Een van de redenen voor de toename van het aantal gevallen is meer testen, vooral onder de jongere bevolking.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

West-Nijlvirus in Nederland : Man besmet in Utrecht

Meer dan 1,1 miljoen coronadoden wereldwijd