in

Europa is overeengekomen voor een ‘Schoon Energie’ pakket voor alle Europeanen

De Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese Raad hebben woensdag overeenstemming bereikt over het pakket “Schone energie voor iedereen”, dat tot doel heeft de elektriciteitsmarkt flexibeler te maken en de integratie van een groter aandeel van hernieuwbare energie te vergemakkelijken, terwijl het einde van kolen en subsidies in Europa wordt bereikt, aldus een verklaring van de Commissie.

Op 30 november 2016 heeft de Commissie nieuwe regels voorgesteld voor de herziening van de voorschriften voor de elektriciteitsmarkt en de richtlijn betreffende de elektriciteitsmarkt voor het ontwerp van de EU-energiemarkt, teneinde de energiemarkten te helpen meer hernieuwbare energiebronnen in te voeren, consumenten in staat te stellen en energiestromen in de EU beter te beheren .

De overeenkomst beëindigde de politieke onderhandelingen over het pakket ‘Schone Energie voor Alle Europeanen’ dat als een belangrijke stap wordt beschouwd in de richting van de voltooiing van de energie-unie en de bestrijding van de klimaatverandering, aldus de verklaring.

“De overeenkomst van vandaag markeert de afronding van de onderhandelingen over het pakket ‘Schone energie voor alle Europeanen’, waarmee de EU het voortouw neemt in termen van regels om de transitie van schone energie te versnellen en te vergemakkelijken.” zei commissaris voor Klimaatactie en energie Miguel Arias Canete in de verklaring.

“Dit brengt ons een stap dichter bij het leveren van de energie-unie, een van de prioriteiten die voorzitter Juncker voor deze Commissie heeft uiteengezet aan het begin van het mandaat. De overeenkomst van vandaag over het ontwerp van de toekomstige elektriciteitsmarkt is een essentieel onderdeel van het pakket,” onderstreepte Canete.

Hij verklaarde dat de nieuwe markt flexibeler zou zijn en de integratie van een groter aandeel van hernieuwbare energie zou vergemakkelijken.

“Een geïntegreerde EU-energiemarkt is de meest kosteneffectieve manier om veilige en betaalbare leveringen aan alle EU-burgers te waarborgen.” zei hij.

“De nieuwe regels zullen leiden tot meer concurrentie en zullen consumenten in staat stellen actiever deel te nemen aan de markt en hun rol te spelen in de transitie van schone energie.

“Ik ben vooral blij dat we overeenstemming hebben bereikt over een evenwichtige aanpak om de capaciteitsmechanismen te beperken en de voorzieningszekerheid te verzoenen met onze klimaatdoelstellingen. Capaciteitsmechanismen zullen niet worden gebruikt als een achterdeur steun voor hoog vervuilende fossiele brandstoffen, omdat dit in strijd zou zijn met onze klimaatdoelstellingen.” merkte hij op.

Geen capaciteitsmechanismen of subsidies meer

Volgens de verklaring bevatten de voorstellen voor de nieuwe elektriciteitsmarkt een richtlijn en een verordening die tot doel heeft de huidige marktregels aan te passen aan nieuwe marktrealiteiten.

“Ze introduceren een nieuwe limiet voor centrales die in aanmerking komen om subsidies te ontvangen als capaciteitsmechanismen. Subsidies voor opwekkingscapaciteit die 550 gram CO2-uitstoot per kilowatt-uur of meer uitstoten, worden volgens de nieuwe regels afgebouwd, “aldus de verklaring.

Bovendien staat de consument volgens de verklaring in het middelpunt van de overgang naar schone energie.

“De nieuwe regels maken actieve participatie van de consument mogelijk, terwijl een sterk kader voor consumentenbescherming wordt gecreëerd. Door elektriciteit vrij over te laten naar het land waar dat het meest nodig is, zal de samenleving in toenemende mate profiteren van grensoverschrijdende handel en concurrentie.” verklaarde de Commissie.

Het aandeel van elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen zal naar verwachting in 2030 van 25 tot 55 procent groeien in de EU.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Trump: “Saoedi-Arabië zal wederopbouw Syrië financieren.”

Geen sneeuw, maar wel kerstzonnetje