in ,

Europa begint met versoepelingen van coronamaatregelen in Maart

Verschillende Europese landen beginnen, begin maart met versoepelingen van coronamaatregelen na maanden van lockdown.

Nederland zal een aantal beperkingen versoepelen, maar de avondklok is met nog eens drie weken verlengd.

Middelbare scholieren beginnen op 1 maart met persoonlijk onderwijs op parttime basis. Maar universiteiten moeten voorlopig nog door met online onderwijs.

Kappers, schoonheidsspecialisten, tattooshops en sommige massagesalons mogen op 3 maart weer aan het werk.

Maar sommige regels zullen nog steeds van toepassing zijn op het publiek. Winkels gaan open, maar klanten moeten vier uur voor een bezoek een afspraak maken, en niet langer dan 10 minuten in een winkel blijven. Winkels mogen ook maar twee klanten per verdieping ontvangen.

Duitsland
Duitsland verlengde op 10 februari de coronamaatregelen tot 7 maart vanwege bezorgdheid over zeer besmettelijke varianten, nadat bondskanselier Angela Merkel via een videoconferentie een ontmoeting had gehad met premiers van 16 federale staten.

Ze kwamen een plan overeen voor een zorgvuldige en geleidelijke versoepeling van de maatregelen die begin volgende maand beginnen.

In staten met lage infectiepercentages zullen scholen en kinderdagverblijven heropenen, maar met strikte regels voor hygiëne en fysieke afstand.

Kapsalons mogen op 1 maart heropenen, mits ze strikte hygiëne- en veiligheidsprotocollen volgen.

Merkel en de premiers hebben zich ten doel gesteld om infecties te verminderen tot maximaal 35 gevallen per 100 duizend mensen in een periode van zeven dagen om de beperkingen te verlichten.

Groot-Brittannië
Premier Boris Johnson heeft op 22 februari een vierstappenplan opgesteld om de beperkingen in heel Groot-Brittannië te versoepelen, om na een lockdown van drie maanden, het land geleidelijk te heropenen.

De eerste fase omvat de heropening van alle scholen op 8 maart en de hervatting van sport- en buitenactiviteiten waar maximaal twee mensen elkaar mogen ontmoeten in een buitenomgeving.

Op 29 maart zijn buitenbijeenkomsten van maximaal zes personen of twee huishoudens toegestaan, inclusief bijeenkomsten in privé-tuinen.

In fase twee zullen op 12 april grote sectoren van de economie heropenen, inclusief niet-essentiële detailhandels zoals kappers, musea en bibliotheken. Restaurants en pubs die buitenentertainment aanbieden, en ook overdekte recreatiecentra zoals zwembaden en sportscholen mogen vanaf 12 april weer open.

Door de “regel van zes” af te schaffen, begint fase drie op 17 mei, waar maximaal 30 mensen buiten kunnen samenkomen en twee huishoudens weer binnenshuis bij elkaar mogen komen. Bioscopen, hotels, podiumkunsten en sportevenementen zullen heropenen met inachtneming van sociale afstand.

In fase vier zullen de wettelijke beperkingen op sociaal contact op 21 juni worden opgeheven en de resterende sectoren van de economie worden heropend. Deze omvatten nachtclubs, rouwstoeten en bruiloften.

In elke fase moeten deze voorwaarden worden gevolgd, het vaccinatieprogramma wordt voortgezet zoals gepland, het bewijs dat vaccins het aantal doden en ziekenhuisopnames in voldoende mate verminderen, infectiepercentages die geen risico vormen op een toename van het aantal ziekenhuisopnames, en dat nieuwe mutaties niet de dynamiek aantasten van het opheffen van de lockdown.

Spanje
De maatregelen in Spanje verschillen per regio, afhankelijk van het aantal nieuwe coronagevallen en de bezettingsgraad in ziekenhuizen. Als gevolg van het afnemen van infecties zijn de meeste regio’s al begonnen met het versoepelen van beperkingen.

De regionale regering van Madrid kondigde op 17 februari aan dat ze de avondklok zullen versoepelen, ondanks het feit dat het één van de hoogste infectiepercentages in Spanje heeft.

Sinds de eerste coronagolf heeft de regio het sluiten van bars of restaurants vermeden, terwijl de meeste andere regio’s ze hebben gesloten of beperkt tot alleen buitenshuis. Nachtclubs en grote concertzalen blijven ook open, hoewel dansen technisch verboden is.

Frankrijk
In Frankrijk is de situatie de afgelopen dagen verslechterd en is “ongeveer de helft” van de geïnfecteerden besmet met de zogenaamde Britse variant van het virus, zo meldt de Franse premier, Jean Castex, donderdag.

Als gevolg hiervan introduceren de autoriteiten nieuwe strategieën om het virus te bestrijden, waaronder huisartsen in staat te stellen te vaccineren en het aantal weekendvergrendelingen in de zwaarst getroffen regio’s te vergroten.

Frankrijk registreerde woensdag een hoog aantal dagelijkse besmettingen, met 31.159 gevallen.

Italië
Ook Italië heeft het zwaar en zal voorlopig nog niet beginnen aan versoepelingen, maar juist de tegenovergestelde.

Het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid, en het Hoger Gezondheidsinstituut (ISS) lieten vrijdag in een wekelijks rapport weten dat de algemene corona-risicosituatie in Italië voor de vierde opeenvolgende week is verslechterd en dat er nieuwe maatregelen nodig zijn om de besmetting te verminderen.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Turkse wetenschappers ontvangen Duitse onderscheiding

Servische president Aleksandar Vucic : Vaccinatiepaspoort is zinloos en anti-Europees