in ,

EU krijgt 75 miljoen extra Pfizer / BioNTech vaccins

Het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Pfizer en zijn Duitse partner BioNTech zullen tot de zomer 75 miljoen extra doses coronavaccins aan de EU leveren, zo meldt het hoofd van de Europese Commissie, maandag.

“BioNTech / Pfizer zal 75 miljoen extra doses leveren in het tweede kwartaal van het jaar, en tot 600 miljoen in totaal in 2021”, aldus Ursula von der Leyen, in een Twitter bericht.

Op zondag stemde het, in het Verenigd Koninkrijk gevestigde AstraZeneca er ook mee in om gedurende de eerste drie maanden van het jaar 9 miljoen extra doses te leveren, wat neerkomt op 40 miljoen doses voor die periode.

Dit was een teken van verzoening na het geschil van vorige week tussen de EU en biotechnologie-bedrijven.

De bedrijven werden bekritiseerd door topfunctionarissen van de EU nadat ze vertragingen in de verzending van vaccins hadden aangekondigd, met het argument dat het blok financieel bijdroeg aan hun onderzoek naar de ontwikkeling van de vaccins om ze als eerste te ontvangen.

Als gevolg hiervan heeft de Europese Commissie vrijdag een transparantie- en autorisatiemechanisme geïntroduceerd voor coronavaccins die in EU-landen worden geproduceerd.

Volgens de nieuwe regels moeten de lidstaten, voordat ze exportvergunning voor coronavaccins geven, de Europese Commissie informeren of een farmaceutisch bedrijf de vaccins binnen het blok tijdig heeft geleverd.

De EU, met een bevolking van 450 miljoen, ondertekende geavanceerde koopovereenkomsten met zes vaccinproducenten, Pfizer / BioNTech, Moderna, AstraZeneca, CureVac, Johnson & Johnson en Sanofi / GlaxoSmithKline, om ongeveer 2,3 miljard vaccindoses te kopen.

Zondag bespraken Von der Leyen en de commissarissen Stella Kyriakides en Thierry Breton de lancering van het paraatheidsprogramma voor biobescherming van het blok, met de hoofden van de farmaceutische bedrijven via een videoconferentie.

Het nieuwe initiatief heeft tot doel nieuwe gezondheidsrisico’s te identificeren en onderzoek te financieren om dit aan te pakken, met een combinatie van publieke middelen en knowhow van de particuliere sector.

De vaccinstrategie van de Europese Commissie suggereert dat de EU-lidstaten tegen de zomer ten minste 70 procent van de volwassen bevolking vaccineren.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Coronagevallen dalen tot het laagste niveau in vier maanden

Duitsland belooft alle bewoners tegen het einde van zomer te vaccineren