in

“EU is een politieke unie, geen militaire alliantie”

De hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid zei dinsdag dat het blok geen Europees leger zal bouwen.

Op een persconferentie na de EU-Raad voor Buitenlandse Zaken in Brussel zei Federica Mogherini dat de EU geen militaire alliantie zal worden.

“We zijn een politieke unie, er is geen concurrentie, er is geen sprake van het idee om te vervangen. We bouwen geen Europees leger. Niemand hier heeft het over een Europees leger.”

De topdiplomaat zei dat de EU investeerde om ervoor te zorgen dat de lidstaten “over de capaciteiten beschikken om meer te bieden voor hun eigen verdediging en vervolgens geloofwaardiger, betrouwbaarder en actiever zijn in onze regio en in de wereld.”

Mogherini benadrukte dat de lidstaten één reeks strijdkrachten hadden om te gebruiken voor EU-doeleinden, missies en operaties, voor NAVO-operaties, voor VN-vredesmissies en voor bilateraal en multilateraal gebruik.

Eerder deze maand riepen Duitsland en Frankrijk op tot het creëren van een “EU-leger” om de afhankelijkheid van de VS voor hun veiligheid te verminderen.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Elon Musk wil productie Tesla Model 3 verder opschroeven

’Eén loket voor zorg bij dementie’