in ,

EU hoopt binnen een jaar COVID-19 vaccins te leveren

De EU heeft als doel om binnen 12-18 maanden COVID-19 vaccins te leveren aan alle EU-lidstaten, zo is het woensdag aangekondigd.

De Europese Commissie zal namens EU-lidstaten overeenkomsten sluiten met vaccinproducenten om de ontwikkeling en productie van vaccins tegen het virus te vorderen. De deal zal bijdragen aan de kosten van onderzoek en ontwikkeling in ruil voor het leveren van een bepaald aantal behandelingen binnen een overeengekomen periode.

De EU hoopt het vaccinatieprogramma binnen 12-18 maanden te starten, “Dit is het moment voor wetenschap en solidariteit. Niets is zeker, maar ik heb er alle vertrouwen in dat we de middelen kunnen inzetten om een vaccin te vinden om dit virus voor eens en voor altijd te bestrijden.” aldus Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie.

De EU begroting financiert het programma met 2,7 miljard euro en de Europese Investeringsbank verstrekt ook door de EU gegarandeerde leningen aan de bedrijven, maar de voorfinanciering dekt slechts een fractie van de totale kosten en de EU-landen zullen de vaccins betalen zodra ze zijn afgeleverd.

Het uitvoerend orgaan van de EU zal ook de EU verordening wijzigen om de toelatingsprocedure voor geneesmiddelen te vergemakkelijken en te versnellen, met behoud van dezelfde veiligheidsnormen.

De strategie volgt het initiatief van Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland, die vorige week soortgelijke pre-financieringsovereenkomsten hebben aangekondigd.

In het kader van deze overeenkomsten zouden alleen EU lidstaten de vaccins automatisch kunnen krijgen zodra ze zijn geproduceerd, maar de Europese Commissie beschouwt de financiële steun voor onderzoek en ontwikkeling als een bijdrage aan de wereldwijde strijd tegen de pandemie.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

D66 wil geen ‘bodemprijs’ vliegtickets : Een minimumprijs voor vliegtickets invoeren

Vrouw gedood door omvallende boom in storm