EU heft reisverbod op voor 15 landen : Turkije blijft op waarschuwingslijst

EU heft reisverbod op voor 15 landen : Turkije blijft op waarschuwingslijst

Na controversiële onderhandelingen heeft het EU besloten om het reisverbod van 15 landen vanaf 1 juli op te heffen.

Italië begint vanaf 4 mei met het opheffen van landelijke lockdown
Basisscholen gaan weer open maar geen evenementen tot 1 september
17-jarige jongen verliest vingers door illegaal vuurwerk

De overeenkomst tussen EU landen zal de reisbeperkingen voor niet EU burgers die halverwege maart zijn aangenomen geleidelijk opheffen om de verspreiding van COVID-19 te beperken.

In de eerste golf kunnen inwoners van Algerije, Australië, Canada, Georgië, Japan, Montenegro, Marokko, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Servië, Zuid-Korea, Thailand, Tunesië en Uruguay naar de EU reizen. Chinese bezoekers zijn ook welkom op voorwaarde dat Peking dezelfde rechten toekent aan EU-burgers.

De EU zal de lijst om de twee weken herzien op basis van epidemiologische criteria, waaronder de algemene reactie van de landen op COVID-19 en dalende infectiecijfers die vergelijkbare of lagere gevallen per 100 duizend inwoners weerspiegelen in vergelijking met het EU-gemiddelde.

Volgens de huidige regels mogen Turkse of Amerikaanse burgers de EU niet binnenkomen tenzij ze naaste familieleden zijn van een EU-burger, langdurig in de EU wonen of in de gezondheidszorg werken.

Inwoners van de ministaten Andorra, Monaco, San Marino en het Vaticaan zullen binnenkort worden behandeld als EU-burgers.

De geleidelijke opheffing vereist coördinatie tussen 30 landen, waaronder vier EU landen die nog niet tot het Schengengebied zijn toegetreden, Bulgarije, Roemenië, Kroatië en Zuid-Cyprus, en vier niet-EU landen van de grensvrije zone (Noorwegen, Liechtenstein, Zwitserland, IJsland).

De beslissing is het resultaat van lange en moeilijke onderhandelingen tussen EU landen met uiteenlopende benaderingen van reisbeperkingen. De overeenkomst is niet bindend, maar landen die reizigers uit niet-vermelde externe landen toelaten, lopen het risico dat andere EU landen de grenzen opnieuw sluiten om burgers van niet-EU landen buiten te houden.

©NieuwsOn

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0