in ,

EU en Marokko werken aan nauwere samenwerking

De Europese Unie en Marokko willen nauwer gaan samenwerken. EU-buitenlandchef Federica Mogherini en de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita presenteerden donderdag in Brussel een politieke verklaring waarin ze zeggen de komende jaren een „Euro-Marokkaans partnerschap voor gedeelde welvaart” te gaan ontwikkelen. Ze waren vier jaar niet op dit niveau bijeengekomen.

Beide partijen hervatten onderhandelingen over een vrijhandelsverdrag. Ook beloven ze meer kansen te creëren voor met name vrouwen en jongeren. Uitwisseling van studenten, onderzoekers en vrijwilligers krijgt een impuls, evenals de samenwerking rond musea, erfgoed, film, sport, klimaat en veiligheid. Deelname van Marokko aan EU-programma’s en -agentschappen krijgt prioriteit.

’Betrouwbare partner’
Illegale migratie en mensensmokkel moeten harder worden aangepakt, maar de mogelijkheden voor legale migratie moeten ruimer, zo is overeengekomen. Daar hoort ook bij dat Marokko mensen terugneemt die zonder toestemming in Europa verblijven. „De grens is open, maar dicht voor hen die illegaal willen oversteken”, aldus Bourita. „Marokko blijft een betrouwbare partner”, zei hij.

Bron : De Telegraaf

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Verontrustende app genereert naaktfoto’s van geklede vrouwen

Uber moet betalen aan aangerande vrouwen