in

Erdogan spreekt Griekenland toe : Laten we diplomatie een kans geven

“Laten we diplomatie een kans geven, een positieve benadering in diplomatie naar voren brengen. Griekenland onze aanpak in een positieve richting laten tegemoetkomen en we nemen dienovereenkomstig een stap.” zei Recep Tayyip Erdogan tegen verslaggevers, na het vrijdaggebed in Istanbul.

“We hebben ze dit ook verteld, we staan altijd klaar om elkaar te ontmoeten als er goede wil is. We kunnen elkaar ontmoeten, of we nu een bijeenkomst hebben in een derde land of via videoconferenties, maar dat kunnen we doen.” aldus de president, die ook zei dat Turkije geen “problemen” heeft met een ontmoeting met de Griekse premier, Kyriakos Mitsotakis, maar wat essentieel is, is “wat te bespreken en op welke gronden”.

Het Turkse energie-exploratieschip, Oruc Reis, zal na de onderhoudswerkzaamheden terugkeren naar de missie in de oostelijke Middellandse Zee, liet Erdogan weten.

Hij voegde er echter aan toe, “Als we Oruc Reis voor onderhoud naar de haven brachten, betekent dat ook iets. Waarom hebben we het gedaan? Dit is een zinvolle benadering.”

De Oruc Reis terugbrengen naar een Turkse haven betekent niet dat ‘ons seismisch onderzoek is gestopt’, zei de Turkse president.

Afgelopen weekend heeft Turkije de Oruc Reis, een onderzoeksschip dat energie onderzoekt in de oostelijke Middellandse Zee, teruggebracht naar een haven in Antalya voor herbevoorrading en onderhoudswerkzaamheden.

Spanningen tussen Turkije en Griekenland zijn onlangs geëscaleerd, over de energie-exploratie in het oostelijke Middellandse Zeegebied.

Griekenland, Zuid-Cyprus en andere EU-leden hebben geprobeerd de energie-exploratie van Turkije te blokkeren, en beweerden dat het in Griekse wateren zoekt, met behulp van een maximalistisch beeld van het maritieme grondgebied van Athene, gebaseerd op kleine eilanden nabij de Turkse kust.

Turkije noemt deze opvatting onwettig en ongegrond., en heeft boorschepen met militaire escorte uitgezonden om op zoek te gaan naar energie op het continentaal plat, “Zowel Turkije als de Turkse Republiek Noord-Cyprus heeft rechten in de regio.” aldus Turkije.

Ondertussen hebben Turkse en Griekse militaire delegaties, technische bijeenkomsten gehouden op het NAVO-hoofdkwartier om manieren te bespreken het risico van een incident te verminderen te midden van oplopende spanningen in het oostelijke Middellandse Zeegebied. Donderdag vonden de laatste gesprekken plaats.

Als antwoord op de vraag of een overeenkomst over maritieme grenzen mogelijk is met Egypte, zei Erdogan dat er geen obstakel is voor de inlichtingengesprekken tussen Turkije en Egypte, maar zei hij ook dat de overeenkomst van Caïro met Athene, Turkije “van streek maakt”.

Vorige maand kondigde Egypte aan dat het een bilaterale overeenkomst met Griekenland heeft ondertekend over de “afbakening van maritieme jurisdicties” tussen de twee landen.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde de deal en zegt dat Griekenland en Egypte geen zeegrenzen delen en dat de deal “nietig” is.

©NieuwsOn
Foto : Anadolu Agency (AA)

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Rechter Ruth Bader Ginsburg van het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten overleden op 87-jarige leeftijd

Macron roept Turkije op om ‘verantwoordelijke dialoog’ te heropenen