in

Er dreigt een watertekort voor vier miljoen Nederlanders

Drinkwaterbedrijven rond de Maas zeggen dat de rivier langzaam maar zeker, onzeker wordt als bron voor drinkwater. Door droogte daalt de hoeveelheid water in de Maas. Drinkwaterbedrijven waarschuwen dat er door de toenemende droogte, een water tekort dreigt voor vier miljoen Nederlanders en drie miljoen Belgen.

“Iedereen is in een periode van droogte bezig om te zorgen dat hij genoeg water heeft. De drinkwaterbedrijven zijn niet de enigen die gebruikmaken van de rivier. De industrie, energiebedrijven, de landbouw, die hebben allemaal water nodig.” aldus RIWA-Maas-directeur Maarten van der Ploeg, tijdens een gesprek met NOS Radio 1 Journaal.

Van der Ploeg vindt dat er te weinig over dit onderwerp wordt gepraat en noemt de situatie verontrustend.

Er ontstaan twee problemen in de rivier vanwege droogte. Hierdoor wordt de rivier kwetsbaarder. De kwaliteit gaat omlaag als er minder water is, omdat er dan in verhouding meer vervuiling in de Maas aanwezig is. De rivier stroomt dan niet meer snel door. Als er dan een incident is, blijft het water langer vervuild.

Van der Ploeg zegt dat de drinkwaterbedrijven dan in de problemen komen. In Nederland worden deze problemen verergerd door maatregelen tegen de droogte stroomopwaarts. In Frankrijk worden oude sluizen vervangen door nieuwe en ook de wateraanvoer vanuit de Roer, een zijrivier in Duitsland, staat onder druk.

Drossaert vraagt ook in de Trouw., wat er voor ons overblijft “als iedereen een beetje sleutelt aan de Maas”.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Meer loon voor leraren

“Moskeeën waar vrouwen worden vernederd zullen sluiten”