in ,

Energierekening wordt volgend jaar 360 euro duurder

Stijgende tarieven en fors hogere belastingen drijven de energienota komend jaar omhoog. Een gemiddeld gezin gaat in 2019 liefst 360 euro meer betalen, becijfert energievergelijker Gaslicht.com.

Stegen de energiekosten dit jaar al met gemiddeld 190 euro, in 2019 moeten consumenten nog dieper in de buidel tasten.

Eneco, één van de drie grote energiebedrijven, verhoogt op 1 januari zowel de stroom- als de gasprijs. Stroom wordt drie cent duurder per kilowattuur, gas 7 cent per kubieke meter. Een drie persoons gezin (3.500 kilowatt uur stroom en 1.500 kuub gas) is daardoor in 2019 ruim 200 euro extra kwijt, heeft Gaslicht.com berekend.

Eneco spreekt zelf over een stijging van gemiddeld 13 euro per maand. ,,De energierekening wordt vanaf januari helaas een stuk duurder,” zegt woordvoerder Kim Vogten. ,,De inkoopprijs van gas is momenteel zeer fors, CO2-emissierechten zijn duurder geworden, de energievraag is door de goed draaiende economie hoog.”

Essent, Nuon
Wat niet meehelpt is dat meerdere Belgische kernreactoren door problemen stilliggen. Onze Zuiderburen kopen daardoor meer stroom in Nederland, wat de prijs opdrijft.

Geeft Eneco openheid, Nuon en Essent weigeren hun consumententarieven te onthullen. Gaslicht.com voorziet voor hen echter soortgelijke stijgingen.

Bij Essent wijzen de nieuwe zakelijke tarieven daar eveneens op. Die liggen beduidend hoger. Desgevraagd wil Essent toch summier reageren. ,,Goedkoper zullen de tarieven inderdaad niet worden,” erkent een woordvoerder.

Duurzame energie
Naast de energietarieven nemen de belastingen ook hard toe. In 2019 betaalt een gemiddeld huishouden 160 euro meer.

Meer specifiek neemt de gastaks toe met 54 euro op jaarbasis. De zogenaamde ‘opslag duurzame energie’ – bedoeld om de overgang op groene energie te betalen – groeit met 68 euro. Het kabinet verlaagt verder de belastingvermindering op energie: huishoudens krijgen daardoor volgend jaar 61 euro minder korting.

Dan zijn er nog de netbeheerkosten: deze tarieven stijgen met 7 euro, een overigens zeer bescheiden toename. Een klein voordeeltje voor consumenten is er ook: de stroomtaks daalt net als vorig jaar met 30 euro.

Met name gas duurder
Ben Woldring, directeur van Gaslicht.com is niet verbaasd. ,,We zagen dit aankomen. De gasprijzen zijn flink gestegen dit jaar. En om de klimaatdoelen te halen zijn flinke investeringen nodig in groene energie en de elektriciteitsnetten.”

Al met al bestaat de energierekening inmiddels voor tweederde uit belastingen en netbeheerderskosten. Het valt Woldring op dat met name gas steeds duurder wordt. ,,De belasting op stroom blijft dalen, terwijl gas een steeds groter deel van de energierekening vormt.” De Groninger is kritisch op de steeds hogere gaskosten. ,,Het is logisch dat we van het gas af moeten, maar het gaat nu wel erg snel.”

Bron : AD

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Kletsnatte pakjesavondspits: al vroeg druk op de weg

‘Ga niet alleen hardlopen’