in ,

Eindhoven zet bezuiniging jeugdzorg door

Er komt extra geld uit Den Haag voor de jeugdzorg. Ook dreigen aanbieders van jeugdzorg uit de regio naar de rechter te stappen. Toch houdt de gemeente Eindhoven vast aan de nieuwe, lagere vergoedingen voor jeugdzorg per 1 mei.

Dit blijkt uit het antwoord van B en W van Eindhoven op de brief die ruim twintig zorgaanbieders twee weken terug stuurden. ,,Wij betreuren het ten zeerste dat u melding maakt van de overweging om juridische stappen te ondernemen”, schrijft het stadsbestuur aan de zorgaanbieders.

Het college van B en W ziet geen reden voor het uitstellen van de invoering van het nieuwe vergoedingensysteem voor de behandeling en begeleiding van kinderen met bijvoorbeeld autisme, ADHD of psychische trauma’s. Dit systeem gaat morgen gewoon in. Vorig jaar voerde Eindhoven ook al lagere tarieven in. En sinds 1 januari gelden ‘budgetplafonds’, waardoor sommige zorgaanbieders nu al geen nieuwe jongeren of kinderen in zorg mogen nemen.

Betaalbaar
Het stadsbestuur wijst op de noodzaak om financieel orde op zaken te stellen: ,,Uiteraard zal niet iedere zorgaanbieder blij zijn met de ingezette wijzigingen, maar gerealiseerd moet worden dat de wijzigingen noodzakelijk zijn om de zorg betaalbaar te houden.” Een aantal zorgaanbieders uit de regio meent dat het niet voor minder geld kan. Zij hebben Eindhoven – en de tien regiogemeenten voor wie Eindhoven jeugdzorg inkoopt – gewaarschuwd dat de vergoedingen zo laag worden dat kinderen en jongeren te maken zullen krijgen met lange wachtlijsten.

Psychische hulp
Eindhoven komt volgens hen tientallen procenten lager uit dan landelijke normbedragen. De zorgaanbieders vragen zich af waarom de gemeente geen gebruik maakt van het nieuwe rekeninstrument dat bureau Berenschot op verzoek van GGZ Nederland ontwikkelde. Dit zou juist een einde moeten maken aan de voortdurende discussies tussen gemeenten en aanbieders in het land over wat een realistische vergoeding is voor psychische hulp aan kinderen.

Het rijk maakte in 2015 gemeenten verantwoordelijk voor niet-medische jeugdzorg, en kortte gelijk op het budget. Eén op de vijf gemeenten heeft momenteel een tekort op dat budget van meer dan 40 procent. Dat blijkt uit een onderzoek dat minister De Jonge liet uitvoeren. In Eindhoven steeg het gebruik van jeugdzorg nog veel sterker dan elders.

Eind 2017 togen zorgbestuurders, jongeren en zorginstellingen uit de regio Eindhoven en Helmond samen naar Den Haag om extra geld voor jeugdzorg te vragen. De minister beloofde de Kamer destijds dat hij dit zou onderzoeken. Nu komt ook hij tot het inzicht dat er geld bij moet. Hoeveel, en of dat voor alle gemeenten geldt, dat is nog onduidelijk.

Bron : ED

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Geen bikini, maar boerkini in badpakkenspecial van Sports Illustrated

Personeel ‘heel emotioneel’ na zwembadongeluk met 7-jarig jongetje