in ,

Eenzame Kerst? Hier zijn wat tips

Het wordt een eenzame Kerst voor velen, zonder vrienden en familie, gaan cadeaus onder de kerstboom of een kus onder de marentak. Misschien heb je niemand om op de bank naar ‘Love Actually’ te kijken en ben je echt, ‘Home Alone’, hoe kom je dan in je eentje de feestdagen door?

Geef je eraan over
RTL Nieuws schrijft dat het beste manier om de feestdagen alleen door te komen is, om te accepteren dat je alleen bent. Je kan om allerlei redenen alleen zijn met de feestdagen. Dat is niet leuk, ervoer ook journalist Liesbeth Rasker, toen ze vorig jaar alleen was tijdens oud en nieuw. “Ik koos er niet voor om alleen te zijn, het liep gewoon zo. Dat vond ik heel stom, ik voelde me alleen en zielig.”

“Maar toen dacht ik: het is nou eenmaal zo, dan ga ik het verdomme leuk maken ook”, vertelt Rasker. “En ik heb echt een topavond gehad. Ook dit jaar ben ik met oud en nieuw waarschijnlijk alleen. Maar ik verheug me er wel op. Dan ga ik lekker het nieuwe seizoen van The Crown kijken.”

Ga fietsen
Eenzaamheid veroorzaakt stress, en dat heeft weer veel effect op je hersenen, zegt Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie aan de VU Amsterdam. “Onder andere het reguleren van emoties is moeilijker als je stress hebt. Daardoor kun je je somberder voelen en minder gemotiveerd zijn.”

Daarnaast zijn veel mensen dit jaar een stuk minder actief dan normaal. Scherder: “Door het thuiswerken bewegen mensen minder en raken ze hun ritme kwijt. Daardoor slaap je ook slechter, wat weer stress veroorzaakt. Een negatieve spiraal ligt dan op de loer.”

Dus: ga fietsen! Scherder: “Ga eropuit. Omdat je actief bent, slaap je beter en heb je minder stress. Bovendien ontmoet je mensen als je naar buiten gaat, je ziet leuke dingen. Dat helpt.”

Ook eenzaamheid-expert Jeannette Rijks adviseert leuke, actieve dingen te doen. “Je kunt eindeloos gaan zitten netflixen. Dat is fijne afleiding, maar na afloop ben je vaak vreselijk ontevreden als je alleen passief dingen ondergaat. Dan kun je beter je huis gaan schilderen, of je op je hobby richten. Dat geeft een voldaan gevoel.”

Pak de telefoon
Dat je alleen bent, betekent niet dat je niet sociaal kunt zijn. Dus facetime je oma, bel je zus of stuur een berichtje naar een collega.

“Zoek contact met anderen”, zegt Scherder. “Als je iemand belt en vraagt hoe het gaat, dan is dat voor diegene enorm belonend. Wanneer iemand interesse in je toont, wordt het beloningssysteem in je hersenen geactiveerd. Dat geeft een fijn gevoel, je denkt dan: ik doe ertoe, mensen geven om me.”

Ook voor jezelf is het goed om elke dag even contact te hebben met iemand, zegt Rijks. “Anders gaat je sociale leven alleen maar achteruit. Zoek desnoods naar nieuwe manieren om mensen te ontmoeten. Daar zijn nu ook allerlei initiatieven voor, er borrelt van alles.”

Wees lief voor jezelf
Eenzaam kerst vieren is niet makkelijk. “Motivatie, zin hebben om dingen te doen, dat zijn ook hersenfuncties”, legt hoogleraar Scherder uit. “Dus als je denkt: waarom lukt het nou niet, bedenk dan dat het eigenlijk logisch is, en dat je er niets aan kunt doen.”

Je mag jezelf dus best een beetje verwennen, zegt ook Liesbeth Rasker. “Haal al je favoriete eten en dranken in huis. Trakteer jezelf en neem ruim”, schrijft Rasker in een Instagrampost met tips.

“Als er niemand anders is om iets leuks te doen, doe het dan voor jezelf”, zegt Rijks. “Sommige mensen maken er een soort super-me-time van, die gaan bijvoorbeeld lekker uitgebreid in bad.”

Of zet een muziekje op: “Dat kan een hulpmiddel zijn om je over de somberheid heen te zetten, en je kunt de stilte om je heen wat opvullen”, zegt Scherder.

Je bent niet de enige
“De feestdagen zijn voor veel mensen sowieso rampdagen”, zegt hoogleraar Scherder. “Het is pijnlijk als je ziet dat anderen het gezellig hebben en jij alleen bent. Misschien is het dit jaar iets makkelijker, omdat veel mensen in dezelfde situatie zitten.”

“Realiseer je dat zowel kerst als oud en nieuw ook maar gewoon dagen zijn”, schrijft Rasker. “Waaróm zou je eigenlijk per se niet alleen moeten zijn? Dat is ook maar gewoon zo bedacht.”

Bovendien, zegt Rasker: “Mensen die wél naar etentjes of feestjes gaan, hebben ook niet gegarandeerd een leuke avond. En jij wel, want jij bent het leukste gezelschap.”

Bron : RTL Nieuws

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Duitse politie gebruiken grof geweld op moslimvrouw voor niet dragen van mondkapje

Rutte over Brexit-deal : Uitstekend nieuws