in , ,

Eenzaamheid kost gezondheidszorg € 2 miljard

Eenzaamheid leidt tot meer uitgaven aan gezondheidszorg, zowel direct als indirect, vooral bij jongere leeftijdsgroepen, en daar zijn dringende maatregelen voor nodig, aldus onderzoekers van de Universiteit Maastricht.

Eenzaamheid wordt in verband gebracht met ongezond gedrag, een slechtere gezondheid en verhoogde morbiditeit, “maar tot nu toe werd de economische kost van eenzaamheid slecht begrepen”, zeggen de onderzoekers in een artikel, gepubliceerd in het International Journal of Public Health.

Afgezien van hun behoeften op het gebied van mentaal welzijn, lopen mensen die lijden aan ernstige of zeer ernstige eenzaamheid 40 procent tot 50 procent hogere zorgkosten op, in vergelijking met mensen die zich niet eenzaam voelen, schrijven de onderzoekers.

Het onderzoek is gebaseerd op een onderzoek onder 350 duizend mensen in Nederland. “Over de hele bevolking genomen, bedragen de extra zorgkosten ongeveer 2 miljard euro”, zeggen de onderzoekers. Een op de tien Nederlanders geeft aan, erg of extreem eenzaam te zijn, stelt het RIVM.

Eenzaamheid en Corona
Het onderzoek is gebaseerd op gegevens voor de coronapandemie, en de onderzoekers zeggen dat ze verwachten dat het probleem sindsdien aanzienlijk zal zijn verergerd.

“We zien dat eenzaamheid, vooral onder jongeren tussen de 19 en 40 jaar, gepaard gaat met hogere zorgkosten”, zegt universitair docent, Daan Westra. “Dit is zorgwekkend in het licht van de huidige maatregelen, die jongeren hard treffen.”

“Het is cruciaal om manieren te vinden om deze groep binnen de beperkingen te helpen en om te voorkomen dat ze geïsoleerd raken en zich nog eenzamer gaan voelen” voegt hij toe, “Dit is vooral belangrijk omdat uit het onderzoek blijkt dat hogere zorguitgaven als gevolg van eenzaamheid langdurig kunnen aanhouden.”

Seksleven van jongeren wordt beïnvloed door Corona
Ondertussen heeft het Rutgers centrum voor seksuele gezondheid zijn eigen onderzoek gepubliceerd waarin staat dat de coronamaatregelen een zorgwekkende impact heeft op de seksuele ontwikkeling van jongeren.

Slechts één op de vijf van de 4000 jongeren onder de 21 jaar die aan de enquête deelnamen, ging tijdens de crisis op dates, vergeleken met 51 procent voordat Covid19 toesloeg.

“De beperkingen op sociale contacten hebben het liefdesleven van jongeren in de ijskast gezet”, aldus de stichting. “Jongeren hebben minder gelegenheid om te experimenteren en van seks te genieten, wat op deze leeftijd cruciaal is.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Kabinet komt bij elkaar om avondklok en verdere maatregelen te bespreken

Avondklok wordt naar verwachting drie weken verlengd tot 2 maart