Bovendien zien onderzoekers drie belangrijke electorale slagvelden in opkomst, met nog maar twee weken te gaan in de campagne, meldde omroep NOS woensdag.
Ten eerste is er een strijd om de extreemrechtse stem te krijgen. Mensen die nog steeds van plan zijn om op FvD te stemmen na de bijna instorting, zijn vooral jong, terwijl de PVV van Geert Wilders een ouder publiek trekt.
“Veel kiezers zijn geschokt door de extremistische uitspraken van leden van de partij van Baudet en zijn teruggeschakeld naar de PVV”, aldus Kieskompas-directeur, Andre Krouwel.
Ten tweede strijden de VVD en de christen-democraten ook om kiezers, en hun steun bestaat vooral uit mensen van middelbare leeftijd met een redelijk opleidingsniveau die economie, veiligheid en democratische vrijheden het belangrijkst vinden, stellen de onderzoekers.
En ten derde strijden de PvdA en GroenLinks allebei om kiezers die milieu, sociale zekerheid, onderwijs en kunst en cultuur als de belangrijkste thema’s beschouwen. Hun aanhangers zijn over het algemeen jong, goed opgeleid en voornamelijk vrouwelijk.
De meest loyale kiezers steunen de extreemrechtse PVV en de fundamentalistische protestantse SGP, maar ook de regerende VVD heeft veel van zijn steun weten te behouden, zo blijkt uit het onderzoek.
Daarentegen hebben 50Plus, het extreemrechtse Forum voor Democratie en de Partij voor de Dieren de minst loyale kiezers.
“Het is eigenlijk absurd dat rechtse politici zoveel media-aandacht krijgen omdat hun kiezers zekerder zijn van hun plannen”, zei Krouwel. “En de twijfels onder linkse kiezers zijn ontstaan omdat ze beseffen dat er geen linkse meerderheid te krijgen is.”
Dit geeft de PvdA een voorsprong op GroenLinks. De komende weken zijn cruciaal voor PvdA-leider, Lilianne Ploumen om te laten zien dat ze onderdeel kan worden van de volgende coalitie.
De huidige coalitieregering bestaat uit de VVD, CDA, Liberaal-democratische partij D66 en de christelijke partij ChristenUnie.
©NieuwsOn