in

Een film over seksueel misbruik in de Katholieke Kerk krijgt toch een release

Faith Church Cross Religion Christianity Priest

Een film die het verhaal vertelt van kinderen die naar verluidt zijn misbruikt door een katholieke priester, Bernard Preynat, is woensdag vrijgegeven voor release in Frankrijk.

De advocaten van Bernard Preynat (73) zeiden dat de film, genaamd ‘By the Grace of God’, zijn proces zou kunnen schaden.

Maar regisseur, Francois Ozon, zei dat de beschuldigingen al in de Franse pers waren gemeld en hij hoopte dat de film een debat zou uitlokken.

Het akkoord voor release komt in het midden van een schandaal rond seksueel misbruik in de katholieke kerk.

De film vertelt de ervaringen van drie vermeende slachtoffers, waaronder Francois Devaux, die in 2015 beweerde dat pater Preynat hem 25 jaar geleden had misbruikt toen hij een padvinder was.

Samen met mede-gedaagde slachtoffers Bertrand Virieux en Alexandre Dussot, richtte de heer Devaux een vereniging op van 85 mannen die allemaal zouden zijn misbruikt door Vader Preynat. De priester werd geschorst door de kerk.

Later bleek dat kardinaal Phillipe Barbarin, nu aartsbisschop van Lyon, pater Preynat in 2010 had geconfronteerd met geruchten over het seksueel misbruik.

Vier jaar later informeerde kardinaal Barbarin het Vaticaan over de beschuldigingen, maar niet de politie werd er niet bijgehaald.

De titel van de film komt uit de reactie van de kardinaal toen hij geloofde dat het misbruik werd gedekt door het statuut van beperkingen, een wet die een maximale tijdslimiet instelt na een gebeurtenis wanneer juridische procedures kunnen beginnen.

Kardinaal Barbarin moest onlangs voor de rechter, samen met vijf voormalige assistenten die het vermeende misbruik naar verluidt hadden gedekt en een vonnis wordt verwacht op 7 maart.

Een datum voor de rechtszaak van pater Preynat is nog niet vastgesteld.

“Het is hun verhaal.”

Maar advocaat van de verdediging, Emmanuel Mercinier, vertelde het persbureau van Reuters, “Een man twee uur lang afschilderen alsof hij schuldig, terwijl hij nog niet is berecht, is een belediging voor het vermoeden van onschuld.”

De film krijgt een release, een dag voordat het Vaticaan gepland heeft om een top te houden over systematisch klerikaal misbruik.

Op zaterdag werd de voormalige Amerikaanse kardinaal, Theodore McCarrick, ontnomen van zijn geestelijke ambt, na beschuldigingen van seksueel misbruik waarvan hij beweerde dat hij “geen herinnering” aan had.

De paus erkende onlangs dat geestelijken seksueel misbruik hadden gemaakt van nonnen en dat het probleem “nog steeds aan de gang was”.

Luigi Ventura, de gezant van de paus naar Frankrijk, wordt momenteel onderzocht voor een aanranding tijdens een mayoral evenement in januari.

Ozon stelde dat, veel gewone katholieken er genoeg van hebben dat hun religie die geassocieerd wordt met pedofilie.

“Ik denk dat de kerk wil dat dingen veranderen.” zei hij.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Britse en Franse toerist vermist in Australië

Zestien staten spannen rechtszaak aan tegen Trump om noodtoestand