in ,

Een derde van Nederlandse gemeenten verkeert in financiële problemen

Veel lokale autoriteiten worstelen om hun budgetten voor 2021 op orde te krijgen, meldt de NRC maandag, na onderzoek van de reacties van provinciale overheid op de bestedingsplannen van lokale autoriteiten.

In totaal verkeren 120 instanties in financiële moeilijkheden en 12 zijn zelfs in zo’n slechte staat dat ze “onder toezicht van de provinciale overheid zijn geplaatst”, aldus de krant. Het sluiten van zwembaden, bibliotheken en speeltuinen staat in sommige gebieden op de kaart vanwege gebrek aan contant geld.

De financiële problemen zijn grotendeels vanwege de uitgaven voor sociaal jeugdwerk en het helpen van ouderen om onafhankelijk te blijven, die beide sinds 2015 onder controle van de raad vallen. Het decentralisatieproces ging gepaard met bezuinigingen op de overheidsuitgaven, omdat ministers dachten dat raden beide taken efficiënter konden organiseren.

Maar dat is niet het geval geweest, en “de coronapandemie heeft de situatie alleen maar erger gemaakt door extra kosten met zich mee te brengen”, aldus de NRC. Daarnaast krijgen gemeenten nu ook de opdracht om de klimaatopgaven van de overheid in de praktijk te brengen.

Ongeveer 85 procent van de begrotingen van lokale autoriteiten is afkomstig van de centrale overheid en het grootste deel van de rest wordt opgehaald via lokale belastingen. Vorige week bleek dat de gemeentelijke belastingen op huiseigenaren dit jaar gemiddeld 5,3 procent stijgen.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Minder coronagevallen maar weekgemiddelde blijft stijgen

PostNL ziet winst stijgen maar omzet in de horeca daalt in 2020