in

€ 8,5 miljard extra voor scholen : Wegwerken corona-achterstanden onderwijs

De regering heeft 8,5 miljard euro uitgetrokken om scholieren, hogeschool- en universiteitsstudenten te helpen weer op gang te komen zodra scholen en hogescholen weer normaal open zullen gaan.

Bovendien betalen hogeschool- en universiteitsstudenten het komende jaar nog maar de helft van het collegegeld dat ze zouden moeten betalen, maakten de ministers van Onderwijs, Ingrid van Engelshoven en Arie Slob, woensdagmiddag bekend.

“Zelfs als alle onderwijsinstellingen weer open zijn, moet er nog veel gebeuren om het onderwijs weer op rails te krijgen”, aldus Van Engelshoven. Het pakket dat vandaag wordt gepresenteerd, is ‘ongekend’, vertelde Slob aan verslaggevers. “Het doet recht aan alle leerlingen die systematisch zijn getroffen door de pandemie.”

Het budget van 8,5 miljard euro wordt gespreid over 2,5 jaar en omvat alle soorten onderwijs, van primair tot speciaal onderwijs. Scholen zijn vrij om te beslissen hoe ze het aan hen toegewezen geld besteden.

Mogelijke opties zijn, extra lessen tijdens de zomervakantie, extra klasassistenten voor basisscholen en gemengde klassen in de vroege jaren van de middelbare school, “om ervoor te zorgen dat leerlingen het juiste niveau bereiken”, zeggen de ministers.

Basisscholen krijgen komend schooljaar 180 duizend euro extra, en middelbare scholen 1,3 miljoen euro, maar scholen met een groot aantal kinderen uit kansarme milieus krijgen meer.

Daarnaast heeft de regering nog eens 644 miljoen euro uitgetrokken om hogescholen en universiteiten te helpen die zijn getroffen door een sterke stijging van het aantal studenten doordat schoolverlaters de tussenliggende jaren uitstellen.

Het studentenaantal steeg dit studiejaar met ongeveer 10 procent.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Coronagevallen worden niet minder

NAVO-chef veroordeelt moord op Turkse burgers door de PKK