in ,

€ 400 miljoen om restituties te garanderen voor geannuleerde vakanties

Het kabinet is van plan € 400 miljoen te investeren in een reddingsfonds voor reisorganisaties die de kosten van het terugbetalen van toeristen voor vakanties die tijdens de coronaviruscrisis zijn geannuleerd, niet kunnen dekken.

Ongeveer een miljoen Nederlanders hebben vouchers ontvangen als compensatie voor geannuleerde vakanties sinds het begin van de uitbraak, ter waarde van in totaal 1 miljard euro. Volgens de Telegraaf is de regeling ‘voucher bank’ bedoeld om te garanderen dat iedereen die voor restitutie kiest, wordt terugbetaald, ook als de reisorganisator niet in staat is de rekening te betalen.

Erik Jan Reuver, directeur van SGR, zegt dat de extra 400 miljoen euro aan staatsleningen ervoor zorgt dat bedrijven tot eind maart volgend jaar aan alle verzoeken om terugbetaling zouden kunnen voldoen.

Het feit dat de regeling minder dan de helft van de totale waarde van vouchers dekt is geen probleem, omdat veel reizigers er al voor hebben gekozen om hun vakantie om te boeken voor volgend jaar.

“Hiermee wordt voorkomen dat een groot aantal bedrijven failliet gaat omdat ze hun vouchers niet kunnen uitbetalen”, zegt Frank Oostdam, voorzitter van de ANVR, tegen het NOS Radio 1 Journaal.

De Nederlandse regering zei aanvankelijk dat reizigers die hun lente- en zomervakantie voor 2020 hadden geboekt voordat de uitbraak van het coronavirus begon, alleen recht zouden hebben op vouchers, niet op restitutie, om te voorkomen dat bedrijven failliet gaan.

Maar het kabinet veranderde van standpunt nadat vicevoorzitter van de Europese Commissie, Margrethe Vestager, brieven naar lidstaten had gestuurd om hen te dwingen het recht van Europese consumenten op geldteruggave ‘als dat is wat ze willen’ te eren.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Rotterdam : 87-jarige vrouw beschoten in haar bed

Het wordt een sombere Kerst met stijgende nieuwe coronagevallen