in ,

Duizenden Turkse ouders onterecht bestempeld als fraudeur door Belastingdienst

NLD-20040304-AMSTERDAM: Belastingdienst/Amsterdam aan de Kingsfordweg in Amsterdam.ANPFOTO COR MULDER

De toeslagenaffaire van kinderopvangtoeslag is zover gegroeid met weer duizenden slachtoffers die door de fiscus als fraudeur zijn aangewezen, dat het ook de kop heet gekost van Staatssecretaris, Menno Snel.

Snel was als staatssecretaris verantwoordelijk voor de Belastingdienst en besloot in 2014 voor honderden (of zelfs meer) gezinnen, de kinderopvangtoeslag volledig stop te zetten en terug te vorderen. De reden van deze drastische actie was een onderzoek door een antifraudeteam, onder de naam CAF 11.

Volgens de onderzoeksteam, kwamen er veel onregelmatigheden naar voren bij onderzoek van het Eindhovense gastouderbureau Dadim. Een gastouderbureau die grotendeels wordt gebruikt door gezinnen met Turkse afkomst. Er kwam naar voren dat de Turkse ouders onvolledige of onjuiste informatie hadden aangeleverd toen zij de toeslag aanvroegen. Het ging dan om hele alledaagse ‘problemen’, zoals een verkeerd ingevuld getal of een ontbrekend bonnetje, maar dit weerhield de belasting er niet van om kei hard in te grijpen.

Doordat ze opeens een tekort hadden van honderden euro’s per maand en ze moesten flinke bedragen terugbetalen voor de jaren waarin ze, ‘onrechtmatig’, toeslag hebben ontvangen, kwamen deze gezinnen in grote financiële problemen, dat ik sommige gevallen zover is gegaan dat ze hun huis uit moesten.

Dit heeft ervoor gezorgd dat deze honderden, Turkse gezinnen, allemaal naar de rechter zijn gestapt en massaal klachten hebben ingediend omdat ze geloven dat zij zijn gediscrimineerd vanwege hun afkomst. Deze gezinnen eisen de toeslag waar ze recht op hebben en dat de belastingdienst hun eis van terugbetaling, terugtrekt.

De Raad van State oordeelde twee jaar terug in 2017, dat de Belastingdienst, de kinderopvangtoeslag niet zomaar in één klap had mogen stopzetten. het is inmiddels duidelijk dat deze ouders niet eens de kans hebben gekregen om hun fouten te herstellen en werden bezwaren die waren ingediend, veel te laat behandeld. In de tussentijd kregen de ouders geen toeslag, maar moesten ze wel terugbetalen.

Nadat de Nationale Ombudsman de zaak twee jaar geleden op heeft gepakt en vragen begon te stellen in de Tweede Kamer, werd het een politieke kwestie. En nog heeft Snel zijn tijd genomen en heeft het tot dit jaar geduurd voor hem om de vorderingen stop te zetten en een commissie te starten, onder leiding van oud-minister Piet Hein Donner, zodat er een onderzoek zou komen naar hoe ze de gedupeerde ouders het beste zouden kunnen compenseren. Donner had minder tijd nodig voor zijn onderzoek en kwam in november tot conclusie dat deze ouders een schadevergoeding zouden moeten krijgen. Snel nam deze advies meteen over.

Snel kwam nog met verklaringen waarin hij meldde dat er bij de Belastingdienst sprake is geweest van ‘tunnelvisie’ en daardoor ‘de menselijke maat’ uit de oog is verloren, maar de commissie Donner nam het een stap verder en wees de vinger naar de Belastingdienst, “De ouders hadden door een vooringenomen aanpak van de Belastingdienst eigenlijk geen schijn van kans om kleine foutjes recht te zetten en werden, domweg als fraudeurs behandeld. De rechtsbescherming schoot tekort.” aldus Donner.

Turkse-Nederlander, Ahmet Gökçe, die een kinderopvang in Nederland runt, vertelde officiële journalist Feyza Gumusluoglu van Ekoturk TV dat er 300 Turkse families op dit moment als slachtoffer bekend zijn van deze incident, maar dat het getal van gedupeerden makkelijk duizenden heeft bereikt.

Gökçe verklaarde dat de regering in de afgelopen week, schadevergoeding heeft uitgekeerd aan de slachtoffers van 7,5 miljoen euro, ‘maar dit is nog maar het begin.’

Een rapport dat vorige maand aan het parlement werd voorgelegd, meldde dat het belastingkantoor bevooroordeeld was tegen gezinnen en hen belasterde met vals bewijs van corruptie.

Naar aanleiding van alle klachten en ‘tunnelvisie’ heeft Snel de vertrouwen van de Tweede Kamer en kwam hij steeds verder alleen te staan. Uiteindelijk waren het nog alleen maar de coalitiepartijen die hem steunden, maar zij hebben maar 75 van de 150 zetels en dit was niet genoeg voor Snel om aan te kunnen blijven.

D66 is nou druk op zoek naar een nieuwe staatssecretaris, terwijl de compensatie aan de gedupeerden gezinnen moet doorgaan.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Turkije in top 3 landen in orgaantransplantatie

Benzine en sigaretten worden weer duurder in 2020