in

Duizenden mensen rijden rond met rijbewijs dat niet meer geldig is

Het gaat om mensen die bijvoorbeeld bestraft zijn omdat ze onder invloed reden of niet meer in staat zijn om auto te rijden. Het CBR stuurt in dat soort gevallen brieven naar de betreffende persoon met het verzoek het rijbewijs op te sturen naar de instantie. Deze heeft echter niet de bevoegdheid om het document op te eisen.

Het CBR vindt elk rijbewijs dat niet wordt ingeleverd er ,,een te veel”. Maar het bureau is ,,nou eenmaal geen opsporingsinstantie” en kan ongeldige rijbewijzen niet bij mensen thuis ophalen. Wel noteert de instantie in het register, dat onder meer voor de politie en gemeenten toegankelijk is, welke rijbewijzen ongeldig zijn verklaard.

,,Als iemand staande wordt gehouden, kan de politie zien dat het rijbewijs ongeldig is’’, zegt een woordvoerster van het CBR. ,,Betrokkenen krijgen een aangetekende brief waarin heel duidelijk staat dat ze niet meer mogen rijden.’’

Boete
Alleen al sinds 2016 is door het CBR van meer dan 5000 mensen vastgesteld dat ze onterecht nog een rijbewijs hebben. De organisatie wijst erop dat niet al die mensen daar nog daadwerkelijk gebruik van maken.

Op het niet inleveren van een ongeldig rijbewijs staat een boete van 230 euro. Wie er toch mee gaat rijden kan rekenen op een boete van 3.800 euro of zelfs een celstraf tot drie maanden. De afgelopen drie jaar hield de politie jaarlijks bijna 3000 mensen staande met een ongeldig rijbewijs.

Bron: AD

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0
@volleybaldames Twitter

WK-droom volleybalvrouwen voorbij

Zoektocht naar lichaam verdwenen Saoedische journalist in bos bij Istanboel