in

Duizenden huizenbezitters met asbest in dak in financiele nood

Dat meldt Trouw na een rondvraag bij organisaties die betrokken zijn bij asbestsanering.

Twee jaar geleden kostte het nog maximaal 160 euro per vierkante meter om een dak te vervangen. Nu is dat al opgelopen tot maximaal 250 euro.

Asbestverwijderaars en dakdekkers kunnen hun prijzen verhogen door een besluit van de Tweede Kamer dat alle daken in 2025 asbestvrij moeten zijn. Bovendien zijn dergelijke vakmensen schaars.

Er was een subsidiepot beschikbaar voor huiseigenaren, maar door een stijgend aantal aanvragen is die inmiddels leeg. Het ministerie stelt geen nieuw geld beschikbaar.

Bovendien zijn er een aantal verzekeraars die asbesthoudende daken niet meer verzekeren. Daardoor neemt de druk op woningeigenaren toe.

‘Rekenhulp geeft te rooskleurig beeld’
Lara Peters, woordvoerder asbest van de onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, zegt in Trouw dat de online rekenhulp die een kostenindicatie geeft voor het verwijderen en vervangen van een dak, te rooskleurig is. “We horen dat kosten zijn gestegen en mensen helemaal geen offerte krijgen. Prijzen stijgen door de toegenomen vraag.”

Het kabinet moet iets doen, vindt de Vereniging Eigen Huis. De vereniging adviseert woningeigenaren daarom nog even te wachten met de sanering.

Volgens staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat moet er nog 80 miljoen vierkante meter aan daken met asbest worden vervangen.

Bron: NU.nl

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Het weer: Een zonnige winterdag

Vanaf 2025 nieuwe directe treinverbinding tussen Eindhoven en Düsseldorf