Het tekort aan verwachte diagnoses, voor het eerst opgemerkt tijdens de eerste golf, “is nog niet uitgeroeid”, zeggen pathologen. Ze omschrijven de cijfers, gebaseerd op een analyse van pre-pandemische diagnoses, als “alarmerend”.
“We hadden gehoopt dat we na het einde van de eerste lockdown een inhaalslag zouden maken”, zegt Jos Bart, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Pathologie NVVP, tegen omroep NOS. “De cijfers laten zien dat er een vertraagd herstel is naar normale niveaus, maar het tekort blijft bestaan.”
In totaal zijn er 10 tot 15 procent minder gevallen van ernstige ziekte geconstateerd dan in de afgelopen jaren, stelt de NVVP. Volwassenen en kinderen worden in gelijke mate getroffen.
In het bijzonder melden pathologen een daling van 25 procent van het aantal mensen dat deelneemt aan bevolkingsonderzoeken voor baarmoederhals-, colon- en borstkanker.
Het aantal diagnoses van huidkanker is gedaald en er zijn minder borst- en prostaatbiopsieën geweest. Pathologen zien ook een daling in gevallen van coeliakie en chronische ontstekingsziekten van het maagdarmstelsel.
“Het risico voor de gezondheid als het niet naar voren komt, kan groot zijn”, zegt Bart. “Het is belangrijk dat mensen met klachten hun huisarts blijven bezoeken.” waarschuwt hij.
©NieuwsOn