in ,

Duizenden dreigen vergeten pensioen mis te lopen

Tienduizenden deelnemers die recht hebben op een uitkering zijn bij pensioenfondsen uit beeld geraakt. Door de strenge privacywetgeving wordt het voor fondsen steeds moeilijker om deze deelnemers op te sporen.

Het gaat om mensen die vanuit het buitenland werkten of die ergens werkzaam waren nog voordat de burgerservicenummer werd ingevoerd.

Dankzij gegevens van de Belastingdienst, Sociale Verzekeringsbank en studiefinancierder Duo konden de Pensioenfondsen eerder honderden deelnemers op te sporen. gegevens uit het Niet Ingezetenen Register kunnen ook erg van pas komen om te zien of deelnemers zijn geëmigreerd.

“Wij zien kansen die we nu niet kunnen benutten.” aldus een woordvoerder van de Pensioenfederatie over de strengere wetgeving waardoor deze instellingen geen gegevens willen delen met pensioenfondsen. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een deelnemer van een pensioenfonds komt te overlijden en zijn of haar kind kan tot de 18e verjaardag recht hebben op een uitkering en dit kan zelfs oplopen tot een hogere leeftijd als het kind gaat studeren. Met gegevens van DUO zouden pensioenfondsen die uitkering makkelijker kunnen toekennen.

Wel mogen pensioenfondsen nog wel data uit de Basis Registratie Personen en van het UWV gebruiken, maar volgens de pensioenfederatie is dat onvoldoende om alle slapende leden op te sporen. De instelling hoopt dat de Tweede Kamer beslist pensioenfondsen meer bevoegdheden te geven om data te gebruiken.

Bron : De Telegraaf

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

The Ocean Cleanup klaar voor opruimactie Grote Oceaan

Man steekt zichzelf in brand in Groningen